Studenter på programmet: Rebecca Holmberg

Created with Sketch.

Namn: Rebecca Holmberg

Ålder: 23

Hemhemma: Göteborg

Utbildning och inriktning: Systemvetenskap med inriktning systemutveckling, Linköpings Universitet

 

Varför sökte du till SVP?

Jag visste sedan innan att jag ville söka någon form av IT-utbildning, bara inte exakt vad. Efter mycket letande och research så kändes det som att systemvetenskap var något som skulle passa mig som bäst – där kunde jag få rikta in mig på programmeringskurser utan att samtidigt behöva köra massvis med mattekurser som ligger utanför mitt intresseområde.

 

Hur kom det sig att du valde systemutveckling?

Kursutbudet intresserade mig mer. Efter mitt första år på programmet hade jag fått lite feeling för vad man kunde förvänta sig beroende på vilken inriktning man väljer; och utifrån de kurser jag funnit mest intressanta så var valet självklart systemutveckling för mig.

 

Vilken kurs tycker du har varit mest intressant och varför?

Helt klart PUMmen (Programutvecklingsmetodik). Genom den känns det som man får en någorlunda verklig spegling av hur arbetslivet faktiskt kommer att fungera sedan, och det ges möjligheter för en själv och alla andra att utvecklas inom en stor mängd olika områden. Inom kursen deltar man i ett stort projektarbete som har känts väldigt nyttigt och samarbetet olika program emellan har varit mycket givande! Fick många rekommendationer att välja just denna kursen och kan inte känna annat än att jag själv skulle rekommendera den.

 

Dina bästa tips till andra studenter under studietiden?

Min rekommendation är att försöka göra tid för att involvera sig i någon form av studiesociala aktiviteter, det finns verkligen något för alla. Jag har själv varit aktiv inom styrelsen samt sitter för nuvarande med i föreningen DataTjej som involverar tjejer intresserade av IT runtom i Sverige. Det har gett mig mycket erfarenheter som jag tar med mig och roliga möjligheter att ta del av. Missa inte chansen att uppleva något kul!

 

Hur upplever du det faktum att tjejer är en minoritet på programmet?

Det var något jag förväntade mig så kom inte som en chock tyvärr. Skulle definitivt vara kul att se mer tjejer söka hit och jag vet att det finns många som känner att teknikintresset finns. Allt som fattas bara är att de hittar hit och hittar rätt! Har upplevt det som att allt fler tjejer har sökt sig in för varje år, vilket är kul att se.

 

Hur tycker du man ska göra för att locka fler tjejer till SVP?

Jag tror delvis att det är något som själv kommer jämna ut sig med tiden då allt fler tjejer växer upp med ett intresse för IT och därmed söker sig åt det hållet. Det är viktigt att uppmärksamma att vi tjejer som är här faktiskt finns, samt att vi trivs med det vi gör och har kul under vår studietid!

 

Om du fick blicka bakåt, vad skulle du säga till dig själv när du var “n0llan”?

Sluta oroa dig och stressa i onödan. Trots mycket slit så kommer du att stortrivas här och du har några av de roligaste åren framför dig!