Studenter på programmet: Emmy Englund

Created with Sketch.

Namn: Emmy Englund 

Hemhemma:  Göteborg

Årskurs & inriktning på programmet: SVP3 inriktning Systemutveckling

 

Varför sökte du till det Systemvetenskapliga programmet på Linköpings Universitet? 

Jag hade läst systemvetenskap tidigare fast i Göteborg efter gymnasiet men jag var inte så studiemotiverad så jag läste lite strökurser, men kände att systemvetenskap nog kan vara bra för mig då det är brett och innehåller både lite tekniskt men också organisation och projekt. Jag kände att jag provar igen och då kändes det helt rätt andra gången – så det var väldigt skönt!

 

Hur kom det sig att du valde den inriktning du valde? 

Dels tycker jag att programmeringen har varit väldigt rolig och sen kände jag att eftersom jag antagligen inte kommer jobba med ren utveckling så känner jag att det ändå är viktigt att ha en stor förståelse för det. Man kommer jobba med många utvecklare och troligtvis i IT-projekt och då kände jag att det för min del var mer taktiskt att läsa den inriktningen och verkligen förstå utvecklarna om man till exempel jobbar som projektledare inom IT-projekt. Men man ska ju verkligen välja det man tycker är kul, gillar man inte programmering ska man inte läsa utveckling. 

 

Du har nu spenderat femte terminen i Australien, på Macquarie University. Hur har det varit att studera utomlands jämfört med på Campus Valla här i Linköping? Skulle du rekommendera det till andra studenter? 

Jag skulle definitivt rekommendera det till andra! Det är en otrolig möjlighet att få komma iväg såhär, det är klart att det är en kostnad att åka iväg men det  ekonomiska stödet man får gör ju att alla kan åka iväg. 

Inför att åka iväg är man inställd på att det ska vara kul men det är ju mycket som är svårt också och det insåg jag efter ett tag. När jag landade i Sydney var jag supertaggad men sen skulle man hitta boende och människor att umgås med. Boende var en ganska stor utmaning, jag visste att jag ville bo i Bondi men där är det svårt att hitta boende till bra pris. Saker blev inte alls om jag hade tänkt mig men det löste sig och det blev hur bra som helst! 

Efter fyra veckor kände jag att jag landade, liksom du byter skola, land, kompisar, boende – ingenting är kvar av det trygga som du har hemma och det var den största utmaningen. När man väl kommit över det, vilket alla gör, så är det här det bästa man kan göra. Jag tror man får med sig så mycket hem efter en sån här upplevelse. Det går inte att skaffa sig en sån här upplevelse på något annat sätt. Jag tror man utvecklas som person. Du lär känna så mycket folk och får uppleva så mycket. Sen är det väldigt annorlunda att plugga på ett universitet utomlands, eller det har det varit för mig. Det tog ett tag att komma in i det och de första veckorna var utmanande. Men då är det bara att behålla lugnet. Allting löser sig, man kommer in i det. Hemma i Sverige är det mer en stor tenta och en stor inlämning per kurs medan det i Australien var mer löpande med små uppgifter hela tiden. Väldigt, väldigt roligt och man kände sig stolt när man var klar. Verkligen en upplevelse att åka iväg!

 

Vilka kurser läste du i Australien under din utbytestermin? 

Jag har läst fyra kurser, en kurs i statistik, en webbprogrameringskurs, en kurs som hette “IT and the Future of Society” som handlar om IT och framtiden och sen en kurs som påminner om pumen som heter “Computer Industry Project” som var att man var ute på ett företag och gjorde ett IT-projekt. 

 

Vad skulle du hälsa till någon som väger mellan att välja att studera systemvetenskap? Skulle du rekommendera Systemvetenskap vid Linköpings Universitet?

Ja absolut, om man vill ha en bred utbildning som kan leda till jobb inom IT branschen men ändå inte är jättetaggad på matte eller ingenjörsutbildning så är det här ultimat. Det skulle jag verkligen rekommendera. 

 

Vad vill du göra efter examen?

Det är så svårt! Jag känner att jag är taggad på att fortsätta plugga och köra masterutbildningen och åka på ett till utbyte till Kanada men jag skulle nog gärna jobba ett år emellan. Jag vet inte om det blir att jag börjar jobba direkt eller fortsätta plugga och sen vet jag inte heller om jag vill va kvar i Linköping eller till Stockholm. Det är många frågetecken just nu.