Kvinnliga förebilder: Wanda Fouad

Created with Sketch.

Namn: Wanda Fouad

Utbildning + universitet: Civilingenjör i industriell ekonomi på Linköpings universitet

Hur hamnade du där du är idag? Varför engagerade du dig i Pepp och hur fick reda på Pepp?

Att jag läser industriell ekonomi idag var verkligen inte en självklarhet då jag läste ekonomi på gymnasiet. Jag hade ingen koll på vad ingenjörer gjorde och hade absolut inte haft någon tanke på att läsa något tekniskt. Det var till och med så att jag i princip dumförklarade en vän som föreslagit att jag borde kolla in lite ingenjörsutbildningar. Men lång historia kort så var det faktiskt en snickare vi hade hemma som renoverade vårt kök som gjorde att jag började läsa på om ingenjörsutbildningar. Efter en konversation jag haft med honom så fick jag höra att han nämnt för min pappa att jag skulle passa som ingenjör. Då tänkte jag att om en främling av någon anledning fått för sig att jag skulle passa inom det yrket bara utifrån en kort konversation vi haft så kanske jag borde ge det en chans och kika vidare på vad det faktiskt innebar. Så jag började läsa på om olika ingenjörsutbildningar och deltog på IGE-day som Womengineer anordnar, där jag fick möjlighet att följa en ingenjör under en heldag. Det gjorde att jag blev mer och mer intresserad, vilket resulterade i att jag sedan sökte tekniskt basår på LiU och därefter blev det industriell ekonomi.

Idag är jag också engagerad i Pepp Linköpings projektgrupp 21/22 som PR-ansvarig. Det vi i Pepp gör är att anordna ett mentorskapsprogram där tjejer och icke-binära på gymnasiet kopplas ihop med kvinnliga studenter som läser någon typ av teknisk utbildning. För mig var ingenjör något jag höll på att välja bort för att jag inte riktigt visste vad det innebar och tyvärr är det fallet även för många andra tjejer. Så en av anledningarna till att jag är engagerad i Pepp nu är just att jag vill hjälpa till med att visa fler tjejer vad tekniska utbildningar innebär så de vet vad det är de väljer bort. 

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT- och datainriktade utbildningar?

Jag tror att det handlar om att försöka synas och visa att det inte bara är en massa killar på IT- och datainriktade utbildningar. Att fastän tjejer är i minoritet på de utbildningarna så finns de. För jag tror att många kan bli lite rädda för att söka just för att tror att det är mer för killar och de inte vill vara bland några enstaka tjejer.

Sen tror jag att många kanske inte riktigt vet vad de utbildningarna egentligen innebär och därför inte vågar söka. Så var det ju även för mig med ingenjör! Då tror jag att det är viktigt att försöka visa och ge tjejerna möjlighet att få prova på, ställa frågor och kanske skriva en egen liten kod för att få känna på den där häftiga känslan av att ha lyckats få datorn att utföra något!

Hur ser dina mål och drömmar ut karriärmässigt?

Det har ändrats en del med åren men just nu har jag nog inga tydliga mål och drömmar karriärmässigt. Jag försöker vara öppen för och prova på mycket, det är ändå ofta som saker inte riktigt blir som man tänkt sig och att man upptäcker något nytt man gillar eller som man är bra på. Det jag vet är att jag gärna har den tekniska grunden då den är väldigt viktig men egentligen jobba mer med människor på något vis. Management och organisationer tycker jag också är otroligt intressant och roligt så det får också gärna vara inkluderat i mitt arbete. Kanske att konsult eller projektledare skulle vara något? Och att få jobba utomlands under vissa perioder hade också varit kul då jag tycker att det är häftigt med olika kulturer.

Säg 3 tips till tjejer som vill plugga IT-relaterade ämnen på universitetet?

  • Våga ta kontakt med studenter som pluggar idag eller som har pluggat och kolla om det finns möjlighet att få testa på det innan för att få en bättre bild av vad det innebär.
  • Det kan vara kämpigt i perioder men vill du klara det så kan du!
  • Våga ge det en ärlig chans

Vilken är din främsta erfarenhet som du tar med dig från din studietid?

Jag tar nog med mig hur mycket jag har kämpat med vissa kurser, särskilt några mattekurser, där jag misslyckats med tenta efter tenta. Jag tappade verkligen intresset och motivationen för att plugga matte. Men sen bestämde jag mig för att jag SKA klara det. Och då gick jag in med ett helt annat mindset, lärde mig saker från grunden igen, lyckades sätta högre betyg och påmindes om att matte ju är väldigt kul. Det har jag verkligen haft mig med senare, att det kan vara otroligt kämpigt och man kan vilja ge upp, men bestämmer man sig för att klara något så går det oftast till slut! Och så är det viktigt att inte vara för hård mot sig själv. Man lyckas inte alltid från första gången men man lär sig alltid mycket på vägen.  

Varför tycker du att man ska engagera sig under sin studietid? Till tjejerna i årskurs 1 på SVP – varför ska de söka till Systerskapet inför kommande verksamhetsår?

Under universitetstiden har jag inte varit engagerad i något med direkt koppling till universitetet. Däremot har jag suttit med i styrgruppen för UF Alumni Östergötland och varit engagerad i Pepp. Så det jag kan säga allmänt om engagemang är att det är ett riktigt bra sätt att lära känna andra, lära sig nya saker, få ett avbrott från studier och ha riktigt kul!

Och till er tjejer som går första året på SVP så är just Systerskapet en riktigt bra grej att engagera sig i då ni får lära känna en massa andra grymma tjejer på programmet! Vi tjejer behöver hjälpas åt och peppa varandra, kanske extra mycket på utbildningar med få tjejer, och det tror jag är enklare att göra genom att engagera sig i en damförening som Systerskapet!

Hur ser en typisk dag ut för dig som student & ditt arbete i Pepp?

Mina dagar är ofta rätt fullspäckade då jag både pluggar, jobbar på ett företag som heter Hilti och är engagerad i Pepp. Men om det är en dag då jag inte jobbar och vi har det covid-läge vi har just nu så har jag ofta 1-3 saker schemalagda på campus. Resten av dagen sitter jag antingen med grupparbete, vilket det varit en hel del av under det senaste året, eller med eget plugg. Är det eget plugg så kan jag antingen sitta själv eller med andra på campus, alternativt hemma själv. Det beror lite på vad jag ska göra hur jag då tror att jag kommer kunna fokusera bäst.

Vad gäller Pepp så kan jag ha mail och annat att fixa med, vilket jag brukar försöka ta i pluggpauserna. När det gäller mer grafiska saker som tar lite mer tid att lösa och kräver mer fokus så kan jag i stället ta det på kvällen efter att jag kommit hem och ätit lite. Jag har tyvärr varit rätt dålig på att plugga 8-17 och sen ta ledigt då jag haft en del jag behövt hinna med så jag sitter oftast med plugg även på kvällar. Men Pepp är ett sätt för mig att få göra något annat och som jag verkligen får så mycket energi av att hålla på med!