Kvinnliga förebilder: Josefine Hovmark

Created with Sketch.

Namn: Josefine Hovmark

 

Nuvarande företag, Position/ Titel: CTO, Clever Compliance

 

Utbildning: C# utvecklare, Academy Academic work

 

Idag jobbar du på ett start up, om du skulle beskriva en vanlig arbetsdag, hur ser den ut?

Det bästa med att jobba på ett StartUp är att ingen dag är likadan. Men stora delar av mitt jobb går ut på att kommunicera mellan våra ägare och utvecklarna, att ta fram roadmaps och en sprintplanering, jag får även jobba kodnära och kodgranska, produktionssätta och småfixar om tiden finns.  

 

Vad var det som väckte ditt IT och data intresse?
Jag har alltid gillat matematik och problemlösning, det tog bara lite tid för mig att se kopplingen till IT, och när jag väl gjorde det blev vägen rak.

 

Vad är det bästa med programmering enligt dig?

Det är mitt sätt att skapa, jag har alltid känt mig väldigt okreativ, jag ritar fult och kan inte skriva fina texter.

 

Hur ser dina mål och drömmar ut karriärmässigt?

Jag drömmer om ett mer jämställt samhälle, mitt mål är att öppna ögonen på fler – både kvinnor och män.

 

Idag är du aktiv i föreningen Datatjejs styrelse, vad är den viktigaste lärdomen du tar med dig därifrån?

Vad viktig den fina gemenskapen är och hur mycket man kan göra när man har rätt fokus. Jag har även närmsta kontakten med våra lokala näringslivsansvariga och får lära mig mycket om kommunikation.

 

Vad är ditt tips till tjejer om de känner sig särbehandlad för att vara kvinna, under studietiden eller i arbetslivet?

Hitta en grupp som kan stötta! Det finns massor med nätverk liknande DataTjej och det viktigaste med dem är att vi finns där för varandra. Om du orkar – säg ifrån, men vet också att det är okej att inte orka alla gånger. Älskar Linnea Claessons citat ”Kom ihåg att vi är fler som älskar än som hatar”

 

IT-branschen är för tillfället mansdominerad, har du något tips på hur man som ny kvinna på arbetsmarknaden kan ta för sig?

Våga stå på dig, du hör hemma där precis lika mycket och det är dax vi slutar ursäkta oss själva. Om någon säger något elle beter sig illa – ifrågasätt, ofta blir de tysta för de vet med sig att de gått över en gräns och det kan räcka.

 

Vad tror du är bästa sättet att locka fler tjejer till teknik branschen? Vad vill du säga till en tjej som funderar på att söka en teknisk utbildning?

Vi är på helt rätt väg med att vi syns och hörs mer, vi tvättar bort den gamla tråkiga ”killen i ett mörkt rum som dricker cola”-stämpeln och visar att det kan vara en kul bransch. Har du funderat på att söka – You go girl! Det blir kul och det är aldrig kö till toaletterna på konferenser!