Kvinnliga förebilder: Alma Wärnsäter

Created with Sketch.

Kvinnliga förebilder: Alma Wärnsäter

Vilket universitet och år: Högskoleingenjör i Datateknik år 1

 

Tidigare utbildning: Systemvetenskap

 

Du tog din kandidatexamen 2020, grattis! Hur ser en vanlig dag ut för dig idag?

Tack så jättemycket!

Ja, nu efter kandidaten har jag valt att läsa vidare inom datateknik och vid sidan av det arbetar jag som labassistent inom programmering. Innan de nuvarande restriktionerna brukade jag vara på campus varje dag. Där gick jag på föreläsningar och lektioner, samtidigt som jag arbetade genom att hålla laborationer och lektioner i sal, men i och med de nya restriktionerna så hålls all undervisning via Zoom.  Därför brukar en vanlig dag börja med en kopp kaffe i soffan. Därefter brukar dagen kombineras av olika uppsättningar av egna studier, distansföreläsningar, lektioner och arbete (och lite kortspel däremellan).

 

Vad fick dig att börja intressera dig för IT?

Fun story! Jag har inte varit så intresserad av IT innan jag började studera till systemvetare. Mitt intresse låg mest hos människan, men jag såg att det fanns goda möjligheter till jobb och karriär inom IT. Därav tänkte jag att systemvetenskap skulle passa mig bra, i och med att fokuset låg på människa, teknik och organisation. När jag sedan började läsa insåg jag dock att jag hade ett mycket större teknikintresse än vad jag först tänkte och programmeringskurserna var de kurser jag tyckte var allra roligast, och så har det fortsatt. Jag har nu sedan en tid tillbaka varit labassistent i olika kurser jag tidigare studerat vilket gör att jag ytterligare lär mig de ack så nödvändiga grunderna och att jag får kombinera mina två intressen – att hjälpa människor och att programmera.

 

Vad är det bästa med att ha studerat systemvetenskap?

Oj, bra fråga! Dels vill jag börja med att ge cred till sektionen. Jag tycker att Systemvetenskap på LiU har en fantastiskt fin sammanhållning som löper över alla årskurser. När jag läste systemvetenskap tyckte jag att det var väldigt roligt att få vara med i den sammanhållningen. Sedan tyckte jag att utbildningen gav en väldigt bra bredd. Jag känner att efter den utbildningen så har jag fått goda kunskaper om både vilka svårigheter men också möjligheter som finns med systemutveckling hos olika typer av organisationer.

 

Hur ser dina mål och drömmar ut karriärsmässigt?

Jättebra att du frågar för nu måste jag absolut klura ut några mål att ha. Det jag ser framför mig inom karriären är att jag först och främst vill fokusera på min kompetensutveckling vad gäller just utveckling. Jag tycker det är fantastiskt kul att programmera och vill därför göra det mera. Med det sagt startade jag min utbildning för att jag alltid har uppfattat mig själv som en person som tycker om att arbeta med människor. Jag tror därför inte att jag skulle tycka det var speciellt roligt att bara sitta och knacka kod under hela min karriär, utan jag tror att efter några års erfarenhet kommer vilja röra mig mot organisatoriska frågor vad gäller IT inom verksamheter.

 

IT-branschen är för tillfället mansdominerad. Har du något tips på hur man som kvinna på arbetsmarknaden eller i studielivet kan ta för sig om man känner sig särbehandlad?

Mitt tips är att försöka våga ta upp orättvisor, även om det kan vara jobbigt och obekvämt. Känns det svårt kan man alltid ta stöd av en annan kvinna, eller självklart en annan person man känner förtroende för. Ofta om du upplever orättvisor så är det fler som har sett eller upplevt samma sak, både kvinnor och män, som du kan rådfråga och söka stöd hos innan du tar det vidare. På så vis kan ni tillsammans bidra till att klimatet blir bättre för kvinnor, och du behöver inte känna dig ensam eller som att felet ligger hos dig.

 

Ett annat tips jag har är att gå med i Facebook-gruppen Teknikkvinnor. I den gruppen finns det tusentals av teknikintresserade kvinnor som hjälper och stöttar varandra i alla möjliga typer av frågor när det kommer till att både jobba och studera inom en mansdominerad teknikvärld.

 

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT och datainriktade utbildningar? Vad vill du säga till en tjej som funderar på att söka en teknisk utbildning?

Generellt sett har det ju varit mansdominerat på utbildningar som Systemvetenskap, och det är det ju visserligen fortfarande, men jag tror att det kan komma att ändras. Om man tar mig som exempel som hade tänkt att jag ville jobba mot människor, men under utbildningen insåg jag att jag faktiskt var mer intresserad av de mer tekniktunga kurserna, så är jag säker på att det finns fler som jag. Eller fler som vill kombinera det tekniska med att få jobba med människor. För dessa personer är Systemvetenskap den perfekta linjen – att få vara länken med hardcore-programmerarna och slutanvändaren. Det viktiga för att få fler att våga söka sig till Systemvetenskap är nog just att visa kvinnliga förebilder – att få se att kvinnor kan. Så det jobb som Systerskapet gör, att marknadsföra linjen till just kvinnor tycker jag är toppen.

Ett annat sätt tror jag är att visa hur coolt det faktiskt är. Jag tyckte det var skitballt första gången jag testade Ada och fick till en utskrift i terminalen. Och jag tror absolut inte jag är ensam om att bli väldigt glad när kompilatorn för första gången (efter flera misslyckade försök) säger aliali.