Kvinnliga förebilder: Christina Lundström

Created with Sketch.

Namn: Christina Lundström 

Nuvarande företag, Position/ Titel: Sogeti/CapGemini Sverige AB, Certifierad Engagement Manager

Om du skulle beskriva en vanlig arbetsdag, hur ser den ut?

Beroende på vilken typ av uppdrag jag har är det oftast morgonmöten med arbetsgruppen eller verksameten, (program/projekt/scrumteamet….). Därefter hantering av eventuella hinder/problem så att alla kan på bästa sätt göra sitt jobb, riskhantering, rapporteringar i olika former och workshops med verksamheten, externa leverantörer eller de andra inblandade. Dessa kan ta olika lång tid beroende på vad man håller på med, från en tim till flera dagar.
Mycket av mitt jobb är att med verksamheten ta fram planer och strategier samt se till att andra skall få så bra möjligheter att göra sitt jobb så bra som möjligt. Sopa framför deras dörrar, underlätta och så klart rapportera och riskbedöma pågående och framtida arbetsupplägg.

Ofta många möten med olika intressenter och arbetsteamet. Driva framåt, styra, peppa, skapa bra stämning mm

 

 

Hur har din väg sett ut från att du började intressera dig för it och dit du är idag?  

Aningen krokig men med många roliga erfarenheter😊

HP

Började som supporttekniker, sedan projektledare och över till ansvarig för alla blodcentraler i Sverige och FMV.
Jobbade ett tag på huvudkontoret i PaloAlto på labbet för DBhantering vilket var jätteroligt. Att se företaget inte bara i Sverige utan hur även ofantligt stort det var i USA. (Vi var 190st i Sverige när jag jobbade där). Sista jag gjorde där var att implementera ISO9010 och slå ihop de nordiska supportcentren till ett.

 

CapGemini   

Projektledning och ledningsuppdrag i många former och olika storlekar. Allt från bygge av vår racingbåt inklusive allt runt omkring, sammanslagningar av bolag vi (Cap) köpt och många uppsättningar av förvaltningsåtaganden, strörre omstruktureringsprojekt, ITchef, program ansvarig mm. Väldigt stor variation på både innehåll och brancher. Något som verkligen jag gillat.

Sogeti

En del av CapGeminigruppen och där fortsatte jag med olika typer av ledningsuppdrag, bygga upp förvaltning hos många kunder, kompetensområde för projektledarna, privacy task force gruppen (för koncernen) och nu sista året ännu mera verksamhetsrelaterade program och projekt mera inriktade på privacy och säkerhetsområdet.

 

För mig har variationen alltid varit viktig och att kunna ge nytta till kunderna – det är min motor 😊 Förutom att lyfta de i mitt team såklart.

Jag har haft en otrolig tur i vilka projekt jag fått/tagit då de varit så vitt skilda och varierande vilket gett mig en väldigt bred bas att utgå från.

Har du alltid velat jobba inom IT-branschen och hur kom du fram till att den var någonting för dig?

Nej jag ville först bli ekonomiminister (4år och väldigt bestämd), sedan veterinär (som nog de flesta tjejer ville då, två praoveckor med lokala veterinären tog död på det) så jag började på psykologilinjen i Umeå (det är ju jätteintressant och det tycker jag fortfarande) och gick 3år innan jag en dag kände att ”Nej, det här vill jag inte jobba med”  tog då studieuppehåll, slutfördes förra året då jag hade lite tid över. Jag har haft väldigt bra nytta av den delen då mycket av jobbet är relationer och relationshantering, person/gruppdynamik, förändringsledning och problem hantering i stort och smått.

It kom upp när jag satt och kikade i katalogen och undrade vad jag då skulle göra….. gillade ekonomi och AI (som då var i sin linda) och det fanns det på systemvetenskapliga linjen i Umeå (ekonomisk inriktning) så då hoppade jag på det. Det har jag aldrig ångrat 😊

 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Det finns ju idag hur många inriktningar som helst och det kan vara svårt att välja men jag tycker samtidigt att man inte behöver välja om det inte är så att man brinner för ett speciellt ämne. Det som får mig att gå över berg är när jag kan lyfta någon eller flera i mitt team att våga gå utanför sin bekvämlighetson och ta mera ansvar/mera plats/ visa sig mera. Jag får rysningar när det sker och jag älskar att peppa, hjälpa och stötta personer dit.

Jag gillar stora program där man har hand om allt från processutveckling/verksamhetsutveckling till förändringsledningen och de implementationsprojekt som skall vävas samman till en lösning som gör stor nytta. Mitt i den röran tillsammans med privacy och säkerhetsrelaterade delar trivs jag som bäst.

 

IT-branschen är för tillfället mansdominerad, har du något tips på hur man som ny kvinna på arbetsmarknaden kan ta för sig?

Viktigt att ha rätt chef (då menar jag en som stöttar dig och verkligen vill att du skall lyckas) och ett företag som stödjer och underlättar både för kvinnor och män. Hur det ser ut i ledningsgruppen visar en del på vad de fokuserar på. Våga söka det som du kan litegrann men är jätteintresserad av, du behöver inte kunna allt för att ta en tjänst och generellt är vi kvinnor sämre på att våga och framhäva våra kvaliteter. Visa vad du kan.

Mitt först jobb ville jag verkligen ha på HP och när jag gått ut sökte jag ett ekonomichefsjobb (det var det enda de hade ute just då) men skrev att det kanske inte var för mig men har ni något annat så ring mig gärna – och de gjorde de 😊  Tackade ja som första tjej i datasupporten och flyttade till Stockholm.  Våga, du kan mer än du tror!

Nätverka, det är jätteviktigt och stärkande för dig. Det finns många bra nätverk för tjejer inom ITbranchen. Vi har ett på Sogeti/CapGemini som heter AddHer (jättebra att träffa många tjejer med IT som arbetsfokus, vi är rätt många), WinIT (Women in tech – internationellt nätverk som har lite större träffar och en hel del företag som aktivt har samarbeten). Datatjej mfl finns också, där är jag inte s aktiv.  Det är de jag hinner med och de är jättebra.

 

 

 Under ditt yrkesliv, har du stött på några hinder eller svårigheter för att du är kvinna?

Oja 😀

Från början var det mest att det inte var så vanligt med tjejer som jobbade med teknik, Fick ofta höra…

-jag vill prata med en tekniker!

-jag vill prata med en kille! 

-Åh jag skulle inte till receptionen….. 

Men jag hade en fantastiskt bra chef i Ola Radon som stöttade, hjälpte till och hanterade det jättebra. Vi kämpade på och efter några månader ringde de och ville explicit prata med mig 😊 HP var en utomordentlig bra start då det var mycket högt i tak hos de flesta cheferna och det fanns massor med kunskap att hämta överallt globalt. De är ju rätt stora 😊 (När jag startade var vi bara 190st i hela Sverige).

”Lilla gumman” – har jag fått höra mycket (jag är inte så lång och dessutom blond)  viktigt att där inte gå i affekt utan kontra med kompetens och vänlig auktoritet.

”Tjejer kan inte teknik” – Jodå det kan vi och vi är dessutom ofta bättre på relationshantering (i många fall) det är en jättebra kombination och att tjejer inte kan teknik är det inte så ofta man hör längre vilket är skönt. Det går åt rätt håll.

Plumpa inviter – Tyvärr allt för många då branschen är mansdominerad men med tydlighet och genom att ”sätta apan på rätt axel” kommer man långt. Mia Törnblom och min kollega Fanny Widman är fantastiska på hur man kan hantera det på bra sätt. Lyssna på poddarna de ger väldigt bra info. Att vara professionell och att kunna kräva att bemötas professionellt måste vara ett baskrav.

Barnåren var tunga såklart, det är jobbigt med små barn och att driva en karriär. Jag tog paus, var tvungen då min dåvarande man inte kunde ta föräldraledigt. Vet att det låter konstigt men så var det då. Jag är så glad nu att i mina team höra dagens killar diskutera hur de vill vara hemma och det är för dem en självklarhet att dela på barnen och hemarbetet. Det går absolut åt rätt håll.

 

Vad anser du vara bästa sättet att tackla orättvisor på?

Det beror lite på vad orättvisorna består i. Orättvisor som grundar sig på att du är kvinna skall tas tag i direkt och tas hand om för det behöver vi inte ha i arbetslivet idag. Ett seriöst företag har jämställdhetsplaner, likabehandlingsplaner mm som följs och tas på allvar. Fungerar det inte byt bolag!

Inom konsultbranschen där jag jobbar träffar man ofta på många olika typer av människor och man blir efter ett tag en kameleont och lär sig hantera alla olika typer.

Många ”orättvisor” grundar sig ofta i okunskap eller ovilja att anpassa sig efter dagens regler och värderingar. Genom att vara vänlig, saklig och tydlig kan man reda ut många fall.  

 

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT och datainriktade utbildningar?

Genom att visa sig på mässor, event, prata och engagera fler tjejer i olika ITrelaterade delar. Man behöver inte göra det så svårt utan visa att det är kul 😊och att det spänner över så stora och varierande områden. Finns nog nästan inget som inte har en IT touch idag 😉

Vad vill du säga till en tjej som funderar på att söka en teknisk utbildning?

Ja!!!! Go for it, ring mig om du har frågor, vill diskutera, bara prata mm. Blev så glad när min äldsta dotter också aktivt sökte in på systemvetenskapliga linjen (Stockholm) utan push från mig….