Kvinnliga förebilder: Agnes Pettersson

Created with Sketch.

Namn: Agnes Pettersson

Nuvarande företag, Position/ Titel: Cyberbrottsutredare på enheten för Komplexa cyberbrott

  • Vem är du? Vill du berätta lite om dig själv:

Mitt namn är Agnes Pettersson. Jag är 22 år gammal och kommer från Enköping. Jag bor och jobbar nu i Stockholm. Jag tog examen i juni 2023 från det systemvetenskapliga programmet på LIU där jag läste inriktningen management och verksamhetsutveckling. 

  • Du har ju själv pluggat systemvetenskap på Linköpings universitet, hur kommer det sig att du valde att plugga just systemvetenskap?

Jag har alltid tyckt det verkar spännande och intressant att jobba med IT. Min mamma jobbar inom IT-branschen så jag har följt med henne till jobbet när jag var liten och kände att det här verkar roligt. Sen när jag gick på gymnasiet var jag på SACO mässan och där gick jag på en presentation om LIU. Staden i sig verkade rolig och LIU verkade erbjuda ett bra studentliv. Jag kollade runt vad de hade för program och hittade systemvetenskap. Jag läste om det och fastnade för blandningen av teknik och organisation samt att det fanns bra arbetsmöjligheter efter studietiden. 

  • Nu när du tagit examen och är ute på din arbetsplats, vad är den största lärdomen du fått med dig från dina studier?

Den viktigaste lärdomen jag tagit med mig är förmågan att ta till sig nya saker på  kort tid. Förmågan att lära sig och hur man själv lär sig på bästa sätt. Sen tycker jag att man utvecklar en väldigt analytisk förmåga på SVP vilket har  kommit till väldigt stor nytta för mig i mitt arbete. IT-säkerhets kurserna som jag läste gav mig mycket under studietiderna, det ligger närmast det jag arbetar med idag.

  • Om du får ge lite studie tips till andra som pluggar svp, vad hade det varit?

Ett tips som kanske låter lite tråkigt men som funkar bra är att börja med uppgifterna tidigt. För att undvika stress men även för att få den där sköna känslan när man är klar med uppgiften. Det är även viktigt att inte glömma bort att man också måste få ha kul. En omtenta är inte heller hela världen, även om det kan kännas så just i stunden. Mitt sista tips är att kämpa på, studietiden går snabbt så se till att ha kul under tiden ni pluggar. Det är nog de tipsen jag har 

  • Just nu arbetar du som Cyber Brottsutredare på enheten för Komplexa cyberbrott, hur såg vägen dit ut?

Jag fick upp ögonen för området under den säkerhetskursen som vi läste. Där fann jag intresset för IT-säkerhet. Under LINK-dagarna på LIU såg jag att både Säpo och Polisen erbjöd lediga jobb samt traineeprogram. Det hade jag ingen aning om att det var en möjlighet för oss som studerade systemvetenskap. Det var lite av en dröm för mig att kunna  arbeta med. Jag fick efter examen tjänsten som brottsutredare på enheten för komplexa cyberbrott. 

  • Om du skulle beskriva en vanlig arbetsdag, hur ser den ut?

Det vi främst utreder är ransomware attacker och ddos-attacker. Mina dagar på jobbet ser väldigt olika ut. Vårt arbete går ut på att utreda dataintrång från början till slut. Så från att ett ärende landar hos oss till att ärendet lämnas till åklagare och går till åtal. Vissa dagar börjar arbetet väldigt tidigt från kl 05 på morgonen och vi åker ut och gör mer operativa saker som husrannsakan, beslagtar bevis och håller förhör. Men de flesta dagar spenderar jag på kontoret och gör utredningsåtgärder. Det kan innebära att följa och analysera krypto-transaktioner. Crossmatcha IP adresser och hålla förhör. Just den analytiska förmågan har jag tagit med mig från min studietid, att vända och vrida på saker och se olika perspektiv. Man är anställd som civil utredare hos polisen så man gör en  del av det polisiära jobbet med och sitter inte endast bakom en dataskärm som man kanske till en början tror att arbetet handlar om. 

  • Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT och data inriktade utbildningar?

Jag tror det handlar till stor del om att vara ute och synas och marknadsföra programmet. Att visa upp sig på mässor och gymnasieskolor. Jag tror även det är viktigt att visa upp vad man faktiskt gör på programmet och att visa att det inte bara är killar som läser dessa utbildningar. Jag tror många har fördomen om att det handlar om att sitta bakom en skärm och hårdkoda.  Men så är det ju verkligen inte. Det behövs fler tjejer i branschen så jag tycker inte att man ska känna sig avskräckt som tjej att söka till en IT-utbildning, det är väldigt kul och spännande att studera och jobba med IT. 

  • Vad är ditt framtida drömjobb?

Just nu i den åldern jag är och hur mitt liv ser ut  så är det här mitt drömjobb, det passar mig väldigt bra. Om 10 år kanske det inte är det men som det ser ut idag har jag väldigt kul på jobbet och trivs väldigt bra med det jag gör.