Studenter på programmet: Katarina Knobel

Created with Sketch.

Namn: Katarina Knobel

Hemhemma: Täby, Stockholm

Årskurs & inriktning på programmet: Jag är inne på mitt tredje år och läser inriktningen Management och Verksamhetsutveckling. Därefter är tanken att jag kommer börja masterprogrammet IT & Management. 

 

Varför sökte du till det Systemvetenskapliga programmet på Linköpings Universitet?

Till en början var jag helt inställd på att börja civilekonomprogrammet här i Linköping. Jag läste ekonomi i gymnasiet, och tänkte att det var en bred utbildning som skulle passa mig då jag inte riktigt visste vad jag ville göra i framtiden. Systemvetenskapliga programmet var för mig helt okänt, men när jag hittade det och hade läst på mer kändes det som ett självklart val. Det är en otroligt bred utbildning som även har med ekonomitänk och man får värdefull kunskap inom IT, både från ett tekniskt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv vilket jag insåg är något som det finns en väldigt stor arbetsmarknad för. 

 

Hur kom det sig att du valde inriktningen Management och Verksamhetsutveckling?

Det var framförallt utbudet av kurser som var avgörande när jag skulle välja inriktning. Under första året blev det tydligt vilka kurser som jag fann mest intressanta, vilket gjorde mitt val väldigt enkelt. Jag tänker mig även att jag i framtiden vill ha en verksamhetsnära roll och jobba med it-projektledning, kravhantering etc. och då kändes Management och Verksamhetsutveckling som ett givet val. 

 

Hur upplevde du det faktum att det är fler män än kvinnor som studerar på programmet?

Det var något jag hade ställt in mig på sedan innan, och det är såklart tråkig att inte ännu fler tjejer har fått upp ögonen för en grym utbildning. Däremot märks det att vi blir fler och fler tjejer på programmet, vilket är så roligt och garanterat ett resultat av Systerskapets arbete! <3 

 

Du var studieaktiv förra året som Systerskapets Ordförande, varför tycker du att man ska engagera sig under sin studietid? Till tjejerna i årskurs 1 på SVP – varför ska de söka till Systerskapet inför kommande verksamhetsår?

Att engagera sig studiesocialt är inte bara en skön paus från plugget, men även så lärorikt och framförallt ROLIGT! Du lär även känna personer från andra utbildningar vilket är superkul. Systerskapet tycker jag att man ska söka då det är en förening som verkar för ett så bra och viktigt syfte. Att arbeta för att stärka gemenskapen på programmet och få fler tjejer att söka går att göra på så många sätt och bara fantasin sätter gränserna. Att knyta kontakter med spännande företag, planera events med mera är hur roligt som helst och blir desto roligare att göra i grupp! 

 

Det var även du som tog initiativet och starta upp det här roliga projektet, Studenter på programmet, vad var din målsättning med det?

När jag själv sökte runt på utbildningar hade jag önskat att få höra en students perspektiv på utbildningen. Jag startade därför projektet för att jag tror att det kan ha en väldigt bra effekt vad gäller att få fler personer att få upp ögonen för Systemvetenskap! 

 

Om du fick hälsa något till en tjej som idag sitter och överväger att söka en utbildning inom Systemvetenskap eller någon annan utbildning – vad skulle du vilja säga då?

Låt dig inte skrämmas av de tekniska kurserna om det är så att du till exempel aldrig har programmerat förut, förr eller senare trillar polletten ner! Jag tycker inte heller att man ska vara rädd för att våga slänga iväg ett mail, exempelvis till tjejerna i Systerskapet, om det är så att man vill veta mer om hur det är att plugga systemvetenskap i Linkan!