Kvinnliga förebilder: Saga Olausson

Created with Sketch.

Namn: Saga Olausson

Utbildning + Universitet: Industriell ekonomi på Chalmers 

1. Du blev utsedd till Microsofts tech girl of 2023, Stort Grattis! Hur känns det att ha blivit det? 

Tack snälla! Det känns otroligt kul och stort, verkligen en ära! Jag trodde aldrig att jag skulle ha en chans att ta hem priset så jag blev väldigt överraskad men såklart jätteglad också

2. Har det inneburit några nya möjligheter för dig med den utmärkelsen? 

Som årets Tech-tjej har jag fått två mentorer på Microsoft, Therese Treutiger och Daniel Akenine. Mina möten med dem är väldigt intressanta och jag får tips och råd som är meningsfulla både nu under min studietid, men som också kommer att vara givande i arbetslivet. Utöver detta har jag fått möjligheten att besöka Microsofts kontor i Stockholm vid olika tillfällen vilket gett mig en bättre inblick i hur det är att jobba där, men också en klarare bild om hur många olika typer av yrken det finns inom tech-branschen. 

3. Hur har din väg sett ut från att du började intressera dig för IT och dit du är idag? 

Mitt intresse för teknik har inte alltid varit självklart. Min pappa studerade till civilingenjör på Chalmers när han var ung, så jag har alltid burit med mig det i bakhuvudet. När jag kom upp i de yngre tonåren föll jag dock för grupptrycket och började tycka att matte och teknik och så vidare var tråkigt. Det var inte förrän sommarlovet mellan åttan och nian som mina ögon öppnades för teknik. Jag fick chansen att delta i ett läger som kommunen anordnade för unga tjejer där vi fick delta i olika workshops och labbar. Jag såg upp till de äldre gymnasietjejerna som ledde lägret och de öppnade mina ögon för att teknik är kreativt och något som jag faktiskt kunde tänka mig att jobba med. På gymnasiet valde jag därför den naturvetenskapliga linjen och efter studenten började jag studera på Chalmers

5. Hur ser dina mål och drömmar ut karriärmässigt? 

Vad jag vill göra i framtiden är fortfarande ganska oklart för mig. Jag vet att jag vill arbeta med något som gör skillnad i världen och något som är kreativt. Att arbeta med problemlösning tycker jag är kul och speciellt att få hitta lösningar till problemen med hjälp av teknik. 

6. Vad tror du är bästa sättet att locka fler tjejer till teknikbranschen? 

Jag tror att ett stort problem är just stereotyper och normer och att detta avskräcker många tjejer från att våga sig till teknikbranschen. För att spräcka dessa tror jag på att lyfta fram förebilder som tjejerna kan känna igen sig själva i samt att skapa möjligheter för att de ska kunna testa på. Teknik ses ofta som något väldigt abstrakt vilket gör att det är svårt att veta vad det faktiskt innebär och många tror även att det är extremt svårt. Mina ögon öppnades för tekniken genom lägret där jag dels fick testa på och se hur kreativt och kul det faktiskt var, men också genom att tjejerna som ledde lägret blev som förebilder för mig.

7. Vad vill du säga till en tjej som funderar på att söka en teknisk utbildning? 

Våga testa! Det är inte så svårt som du säkert tror och du vet inte vad du väljer bort om du inte försöker. Det finns flera tjejer som tagit det här steget tidigare och vi är många som tror på dig