Kvinnliga förebilder: Fanny Widman

Created with Sketch.

Namn: Fanny Widman

Nuvarande företag: Sogeti och Fannys Förebilder

Titel/Position: Web & Social media manager på Sogeti och grundare av podcasten Fannys Förebilder

Utbildning: Gymnasium + IHM business school (business management, verksamhetsstyrning, projektledning, content & marketing management)

 

Du driver den framgångsrika podden Fannys Förebilder, som du startade efter ett möte i ditt yrkesliv där du på ett negativt sätt blev annorlunda bemött än din manliga kollega. Hur har din resa sett ut från ögonblicket då du valde att starta podden tills där du är idag?

Resan från att jag startade podden till idag är svår att sätta ord på. Jag startade den ur ren frustration och ville ha svar på hur jag kunde göra karriär som kvinna, idag handlar den om jämställdhet och har öppnat mina ögon för ämnet. Jag inser att ju mer jag lär mig om dessa frågor desto mer öppnas mina ögon och mitt driv att förändra blir bara starkare och starkare. Tänk er att  från noll kastas in i en roll där du varje dag blir kontaktad av kvinnor som är frustrerade över utmaningar de möter längs sina karriärer men också att få sitta ner med de mest framgångsrika kvinnorna i Sverige som öppnar upp sig om dessa frågor. Det ger en liksom ett helt nytt perspektiv på livet, och det senaste året har förändrat mig på så många plan. 

 

Du har intervjuat många inspirerande och drivande kvinnor i din podcast, från politiker som Ebba Busch Thor till komiker som Sissela Kyle. Vilka är de tre bästa råd som du tagit med dig från intervjuerna?

Att alltid våga vara sig själv, fundera på vad karriär är för dig och ge aldrig upp dina värderingar för att behaga någon annan. 

 

Parallellt med att du bedriver din podcast arbetar du på Sogeti, hur ser en typisk arbetsdag ut för dig där?

Jag är ansvarig för Sogetis sociala medier vilket innebär att ständigt se till att hålla våra följare engagerade. En typisk dag för mig skulle jag säga börjar med att uppdatera alla våra kanaler med olika budskap, efter det har jag troligtvis ett internt möte med personer inblandade i affären eller HR för att se till att vi är relevanta i vår kommunikation, sen skapar jag troligtvis ett flashcard och sätter ihop budskapet för nästa inlägg på sociala medier. Jag jobbar ju bara 50%!

 

Hur ser dina planer, mål och drömmar ut karriärmässigt framöver?

Min dröm är att i framtiden kunna leva på min podd och föreläsningar. Jag jobbar inte så mycket med långsiktiga mål för då tror jag man begränsar sig en del och kan missa mycket på vägen, men en dröm i framtiden är att skriva en bok utifrån podden!

 

Vad är ditt tips till tjejer om de känner sig särbehandlad för att vara kvinna, under studietiden eller på arbetslivet?

Att man måste förstå att det inte beror på en själv som individ utan att det beror på strukturer. Men jag vill också uppmuntra kvinnor att prata om det med kollegor, vänner och människor omkring sig. Upp med det på bordet! Det skapar inte bara medvetenhet utan då kan vi också prata om lösningar tillsammans, ingen tjänar på att vi går runt och känner oss som ensamma offer för omständigheterna. Ni är inte ensamma!

 

IT-branschen, där många av oss som läser din intervju kommer hamna, är för tillfället ett mansdominerad bransch. Har du några tips till oss kvinnor angående hur man ska ta för sig i yrkeslivet och istället utnyttja sin roll som kvinna?

Det beror på vad ni menar med att utnyttja sin roll som kvinna, ibland kan det vara rätt skönt att slå från underläge! Men jag skulle vilja säga att sök er till bolag som på riktigt brinner för jämställdhet, Sogeti är ett sådant, då blir utmaningarna färre. Men sen handlar det mycket om att våga ta plats, ta för sig och sträcka upp handen. Var också trygga i att IT branschen skriker efter det nya perspektiv som kvinnor kommer med och var noga med att alltid tillföra det. Låt ingen säga åt er att ni ska vara på ett visst sätt. Jag tror ju på att vi framöver inte ska behöva prata om att göra karriär som kvinna kontra att göra karriär som man utan vi istället pratar om hur vi kan göra det utifrån vår kompetens. 

 

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT- och datainriktade utbildningar? Vad vill du säga till en tjej som funderar på att välja en utbildning inom IT?

Att IT förändrar samhället, IT är en del av nästan allt vi gör. Med IT och ett bredare perspektiv kan man ändra förutsättningar för många och skapa lösningar som bidrar till en bättre värld.