Kvinnliga förebilder: Tanya Singh

Created with Sketch.

Namn: Tanya Singh

Utbildning: Systemvetenskap: IT, människa och organisation

Tidigare utbildningar: Juristprogrammet, KPU.

Du blev vald till årets Techtjej 2020. Stort Grattis! Vad var det som fick dig intresserad av IT och teknikbranschen från början? Hur har din resa sett ut från och med startskottet och dit du är idag?
Tack! Jag blev intresserad redan som liten men tappade intresset någon gång i mellanstadiet och fokuserade mer på samhällsrelaterade ämnen då jag ville bli jurist. Fick upp ögonen för teknik igen under juristprogrammet när jag insåg att jag inte ville arbeta med juridik. Tänkte tillbaka och insåg att det var med teknik som jag prestigelöst kunde flera timmar med utan problem.

 

Vad är det bästa med att studera Systemvetenskap?
Det bästa är att se hur tvärvetenskapligt det är. Människan möter tekniken och där känner jag att jag vill vara. 

 

Hur ser dina mål och drömmar ut karriärmässigt?
Jag ser mig själv i en ledarroll där jag får användning av min kompetens inom pedagogik. 

 

Varför är det viktigt för dig att försöka inspirera andra och vara en kvinnlig förebild?
Jag vill jättegärna föra vidare det som fått mig intresserad av teknik och får mig att vara kvar – andra kvinnliga förebilder. Jag brukar säga: I came for tech and I stayed for the community. Jag vill jättegärna visa på vad communityt arbetar för och vill uppnå – samt visa på hur olika alla är i communityt och att vi välkomnar olikhet!

 

IT-branschen är för tillfället mansdominerad, har du något tips på hur man som kvinna på arbetsmarknaden eller i studielivet kan ta för sig om man känner sig särbehandlad?
Ett tips är att go for it, konsekvenserna kan vi ta tillsammans. Då menar jag att det är bra att gå med i flera nätverk där vi kvinnor (och icke-binära) stärker varandra – och efter det veta om att vi har dig om ryggen och att du skall gå ‘all in’ inom det som är relevant för dig, enligt dig. Vi i nätverket finns med dig för din skull, du är aldrig ensam, även om det ibland kan kännas så.

Det kan också vara bra klappa sig på axeln och veta om att man med sitt driv och sitt sätt att ta för sig banar väg för fler kvinnor!

 

Har du några tips för att fler unga tjejer ska välja och intressera sig för IT och datainriktade utbildningar?
Alla startar sin tech-resa någon gång. Det som skiljer sig åt är när i tiden någon började relativt till dig. Det är inte många som börjar exakt samtidigt som dig. Bli inte överrumplad om någon kommer in och kan supermycket – den började antagligen sin tech-resa långt innan. Så var inte rädd för att starta din resa – en dag kommer du att stå där och kunna supermycket.

 
Vad vill du säga till en tjej som funderar på att söka en teknisk utbildning?
Tech-branschen behöver just dig, med dina erfarenheter, din bakgrund och din kompetens!