Kvinnliga förebilder: Astrid Hettinger

Created with Sketch.

Namn: Astrid Hettinger

Företag: Accenture 

Titel/Position: Business & Integration Arch analyst – Tester within SAP 

Utbildning: Systemvetenskap och IT-management master på Linköpings Universitet 

 

Hur hamnade du där du är idag? 

Under min tid i Systerskapet fick jag ansvaret att marknadsföra Accentures female mentorship program för alla tjejföreningar på LiU. Självklart valde jag att anmäla mig själv eftersom det lät som en bra grej att få en mentor som stöttade en i sin utbildning! Jag åkte på första träffen och sen dess har jag stort sett varit såld på Accenture. Mycket pågrund av att jag fick den mest fantastiska mentorn som funnits för mig och stöttat med allt mellan himmel och jord som jag har månadsvis kontakt med fortfarande! 

 

Du grundade ju Systerskapet under din tid på SVP, hur gick denna process till och vad var anledningen bakom grundandet?

Första dagen på uppropet kollade jag mig omkring och undrade varför vi var så få tjejer på programmet. Då bodde jag tillsammans med en annan tjej som precis hade varit på Emmas (M-sektions tjejförening) n0lle-fika och då blev jag avundjuk och undrade varför vi inte hade en! Så stort sett från dag ett arbetade jag för det och hittade ett fantastiskt gäng tjejer som också var på idéen. Jag presenterade det för SAKS styrelsen kanske en månad efter n0lle-p, de tyckte det lät bra så vi kämpade på. Hade vårt första event i november, tog fram en hemsida, logga, sociala mediekanaler, bestämde stass (oboy vad svårt det var) pratade med StuFF, programledningen och andra tjejföreningar, höll en lunchföreläsning i januari sedan planerade vi den legendariska SunTrip förfesten! Sen var det dags för årsmöte och då la vi in en motion och röstades in som utskott till sektionen! Då fick vi ändra om stadgarna och ta ett extrainkallat årsmöte för att slutföra förändringen. Så efter det satt jag i SAKS som representant från Systerskapet, och det kändes fantastiskt! Den posten behöll jag sedan hela tvåan innan jag och min styrelse lämnade över arbetet efter drygt två år till första kullen ”lillasystrar” som tog över. Nu är vi 5 generationer in och det är verkligen SÅ COOLT! 

 

Hur har det gynnat dig karriärmässigt att vara aktiv under din studenttid? 

Jag har byggt ett så fantastiskt nätverk under min studietid som både gett mig intervjuer till skoluppgifter, tre stycken internships och vänner för livet. Jag har utsatts för så många konstiga och annorlunda situationer som har gett mig extremt mycket lärdom och förståelse för andra. Jag har fått tillämpa kunskaper vi lärde oss i skolbänken direkt i engagemangen vilket hjälpte mig fortare förstå vikten av att ha en tydlig projektplan, hur svårt det är att tidsuppskatta eller bara att kommunikation verkligen är det viktgiaste och ibland det svåraste. Jag rekommenderar alla att finna något att engagera sig i, det kommer gynna dig! 

 

Varför tycker du att man ska engagera sig under sin studietid? Till tjejerna i årskurs 1 på SVP – varför ska de söka till Systerskapet inför kommande verksamhetsår?

Att engagera sig kommer som sagt ge er väldigt mycket, både personlig utveckling men också ”karriärsmässigt”. Det är utmanade, roligt och spännande. Eftersom Systerskapet också är en så ung förening har ni även all möjlighet att sätta er egen prägel och utveckla er innovativa förmåga. Under min tid samarbetade vi även med alla andra damföreningar vilket gjorde att vi började hänga med varandra, några av dessa stöter jag på än idag både privat och i arbetslivet. Att vara universitetstudent utan att engagera sig är inte att vara en ”riktigt universitetsstudent”, så sök för det är dessa minnen som man sedan kommer tänka tillbaka till! 

 

Beskriv dina erfarenheter från masterprogrammet IT och Management, hur fördjupades dina kunskaper och på vilket sätt skiljde det sig från kandidatprogrammet i Systemvetenskap?

Under masterprogrammet fick vi tillämpa våra kunskaper mer djupgående och praktiskt. En kurs var tillsammans med ett företag och sen 15 HP praktik. Ämnesmässigt är det väldigt lika mellan programmen, vilket kanske kan vara tråkigt för en systemvetare. Men med tanke på att vi grävde djupare i ämnerna så fick jag bara ännu mer kött på benen. Så överlag rekommenderar jag mastern med tanke på dess praktiska tillämpning (och möjlighet till utlandstermin igen!) och det skadar aldrig att ha en master. Vi systemvetare är redan väldigt attraktiva på marknaden, men med master fördubblas det! 

 

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT- och datainriktade utbildningar?

Det absolut viktigaste är nog att synas och höras! Jag ringde runt till alla tjejer som började året efter mig för att hälsa dem välkomna, en av de jag pratade med tänkte inte komma på uppropet när hon hade hört att det ”bara var killar”, men bara för att jag ringde spräcktes hennes tanke och så dök hon upp och har nu tagit examen! Vi behöver visa att IT- och dataintrikade utbildningar inte är något för bara killar. Vi behöver bryta den där normen och det gör vi lättast med att sprida information om vad exempelvis systemvetenskap är. När jag kom i kontakt med systemvetenskap första gången trodde jag att det bara handlade om ”system”, men gud vad fel man kunde vara. Vi behöver visa flera unga tjejer vad vi gör, hur det är att plugga allt från programmering, kalkylering, projektledning och även lite juridik i en och samma utbildning. 

 

Hur ser dina mål och drömmar ut karriärmässigt?

Jag har studerat utomlands två omgångar under universitet så jag strävar verkligen efter att få jobba utomlands! Just nu är jag i ett av de största projekten på Accenture vilket är fyllt med inspirerande ledare och självklart önskar jag att i framtiden kunne bli en av dem.  Eftersom jag även jobbar inom affärsystemet SAP skulle det vara kul (och nördigt) att bli någon form av expert inom det, men det kommer banemig ta många år, för gud så svårt det är!