Kvinnliga förebilder: Gabriella von Martens

Created with Sketch.

Namn: Gabriella von Martens
Företag: Advanze Consulting Group AB
Titel/position: Affärsområdesansvarig Quality Management (konsultchef)
Utbildning: Ekonomisk gymnasium, 1-årig datautbildning, påbyggnad 6 månader heltid Objektorienterad Programmering, Certifierad IT-arkitekt 6 mån deltidsutbildning av Dataföreningen. Och ett 30-tal olika IT-kurser.

Vilka karriärvägar har du gjort för att nå dit där du är idag?
Jag visste inte efter gymnasiet vad jag ville göra. Men efter att ha jobbat ett par år inom bankvärlden gick jag en grundläggande ADB-kurs där jag fick en aha-upplevelse att det där med nollor och ettor ville jag jobba med! Sökte då till en ettårig datautbildning som fanns på 80-talet. För mig har mitt brinnande intresse för IT och att hjälpa företag att jobba mer effektivt både i arbetssätt och med rätt systemstöd varit bärande under alla mina 27 år inom IT-branschen. Att jag började inom IT-branschen var en ren tillfällighet, men jag har inte tröttnat än idag.

Jag är väldigt drivande, nyfiken, problemlösande och orädd vilket har gjort att jag har fått tagit plats i en mansdominerad bransch. Aldrig varit rädd att hugga i och jobba mycket. Kalla det för prestationsprinsessa.

Är man driven, ambitiös och presterar ett bra jobb så finns det alltid plats. Man behöver jobba på mycket i början för att ”bevisa” sig.

Hur skall man locka flera unga tjejer att välja IT/data utbildningar?
Genom att synas mer. Mer marknadsföring att det finns plats för tjejer och efterfrågan är enorm. IT är inte bara teknik finns massor med olika roller och saker man kan jobba med inom IT. Ett annat alternativ är att väva in IT tidigare i grundskolan. Man behöver faktiskt inte vara ett matte- eller teknikproffs för att lyckas inom IT-branschen.

De tjejer och kvinnor som arbetar inom IT-branschen bör prata mer om vad de gör för sitt kontaktnät, familj, vänner, på fester och vara synliga genom att bland annat hålla i föreläsningar.

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?
På det företag jag arbetar på idag så är vi ett litet företag med 20 personer. I dagsläget anställer vi personer som har >= sju års arbetslivserfarenhet inom IT-branschen, och som är specialiserad inom våra erbjudandeområden. Vi arbetar som ett seniort konsultföretag då kunden som köper oss sitter fast och behöver specialisthjälp.

Men jag vill tipsa om att det på större företag ofta finns traineeprogram som tar emot nyexaminerade. Som Accando, Cupole Consulting Group, Know IT, HM, Tieto mfl.

gabriella