Kvinnliga förebilder Tina Durmén Blunt

Created with Sketch.

Systerskapet är stolta att presentera ännu en kvinnlig förebild! Se intervjun med Tina Durmén Blunt här nedan där hon berättar om bland annat sina egna erfarenheter med att få grepp om det här med programmering och om hennes resa från medieteknikprogrammet till utvecklare på Effekt by Gaia.

Namn: Tina Durmén Blunt
Företag: Effekt by Gaia
Titel / position: Ux-expert och programmerare
Utbildning: Civilingenjör i Medieteknik

Vilka karriärvägar har du gjort för att nå dit
där du är idag?

Jag valde medieteknikprogrammet på universitetet i tron att det mest handlade om grafisk design och film. Jag hade fel. Den absolut största delen var programmering i olika områden och tillämpningar. Även om utbildningen var mer teknisk än jag hade tänkt mig så har jag varit noga med att hålla kvar i den grafiskt kreativa delen av IT. Jag gjorde exjobb på bloggindexeringsföretaget Twingly i Linköping där jag webbprogrammerade för första gången. Efter det jobbade jag som front-end utvecklare (programmerare av det grafiska) på reklambyrån LEON i Norrköping. När LEON gick i konkurs började jag på IT-byrån Gaia, där jag webbprogrammerar med interaktion, användarupplevelsen och designen i största fokus. Nyligen startade Gaia en digital byrå som heter Effekt, där jag har gått in som utvecklare och ux/användbarhetsexpert.

 

Hur skall man locka flera unga tjejer att välja IT/data utbildningar?
Jag tror ett stort problem är att stereotypen för en IT/data-student inte inkluderar tjejer. Det gör att man som tjej räknas bort ofta redan innan man ens gett sig in och testat på. Man räknas bort av andra men framför allt av sig själv, tror/vet jag. Jag tror man måste göra allt för att krossa den stereotypen och inkludera alla. För alla behövs.

Tyvärr finns idag ett stort överskott av tekniska herrar i IT-branschen, och oftast används inte ens program och system av dessa tekniska herrar. Om ett IT-företag ska kunna överleva i dagens konkurrens tror jag att det är omöjligt om man inte breddar grunden man står på i system- och programutvecklingen. Det behövs fler synvinklar, bakgrunder, ledningssätt, kompetenser och djupare förståelse i många fler områden än vad som berörs idag.
Man skulle kunna slå IT-företagen på fingrarna och ge dem skulden för att inte fler tjejer anställs. Men problemet är att det inte finns några att anställa, eller väldigt få i alla fall. Så en början kanske är att visa upp behovet och tydliggöra att tjejer verkligen behövs och passar in. Plus att visa upp och stoltsera med de som finns där idag och tvinga in dom i stereotypen! Visas behovet och ändras stereotypen kommer fler tjejer känna att de hör hemma på IT och datautbildningar.

Ett annat stort problem är att programmering är svårt. Skitsvårt till och med. Det finns inget annat som framkallat sådan hopplöshet hos mig. Jag har använt stereotypen till hjälp för att ha något att skylla på när jag inte fattat och gett upp. Vad jag insåg efter ett tag var att killarna hade precis lika mycket problem som jag. Skillnaden var att de inte gav upp. Klart de blev bättre.
Ett enkelt tips är att byta labbpartner ofta och att BÅDA ska sitta vid tangentbordet!!! Ni som känner er lite bekväma i programmeringen, tvinga dit din labbkompis! Ja, det kommer att gå segt till en början men det är omöjligt att fatta programmering om man inte skriver själv och ett perfekt tillfälle är när man är två som hjälps åt.
Att förstå programmering är makt när man befinner sig i IT-branchen. Att förstå programmering PLUS ha en fot i andra områden (typ design, projektledning, användbarhet, service, social kompetens, engagemang osv osv) är supermakt!!

Vilka karriärmöjligheter finns det på ditt företag om man vill arbeta inom IT-projektledning, management eller IT-utveckling?
Eftersom Gaia och Effekt by Gaia jobbar med både stora och små IT-projekt så behövs ju alla roller, men främst kanske projektledning och utveckling. Vi har utvecklingssamtal med varsin person i ledningen, avsatt tid till utbildning samt mindre interna projekt där man kan få testa på olika typer av roller om man vill. Möjligheterna är många och det handlar mycket om att vara tydlig med vilka mål man har och vara beredd att ta chanserna sen när de kommer.

kvinnligaforebilder_TinaDurmenBlunt