Kvinnliga förebilder Maria Holmberg

Created with Sketch.

Dags för ännu en presentation av en kvinnlig förebild.  Idag så presenteras en gammal systemvetare från Linköpings Universitet, Maria Holmberg.

Namn: Maria Holmberg

Företag: Forefront Consulting Group (www.forefrontconsulting.se)

Titel / position: Trainee med fokus på systemutveckling.

Utbildning: Kandidatexamen i Systemvetenskap, inriktning IT- Management, Linköpings universitet. Examensår 2013.

Vilka karriärvägar har du gjort för att nå dit där du är idag?

Vid valet av utbildning funderade jag länge på vad jag ville plugga. Jag gillade programmering, men tänkte att jag inte ville arbeta enbart med det resten av livet, jag visste inte ens om jag hade talang för det. Sen hittade jag systemvetenskap, som innehöll en blandning mellan olika områden och inriktningar inom IT.  Efter utbildningen valde jag att gå ett traineeprogram på två år, där har jag fått vidareutbildning och provat på olika konsultuppdrag inom utveckling och management. Att börja sin karriär genom att vara konsult är toppen då man oftast är ute på mindre uppdrag och får möjlighet att prova på olika roller och projekt.

Nu när jag har gått ungefär halva programmet har jag insett att det är webbutvecklingsprojekt jag vill hålla på med och ska satsa på det de kommande åren.

Hur skall man locka flera unga tjejer att välja IT/data utbildningar?

Jag tror en vanlig missuppfattning är att IT-utbildningar innebär att man behöver förkunskaper inom programmering och teknik, vilket de flesta efter en vanlig gymnasieutbildning inte har, oavsett om du är tjej eller kille. Men så länge du har intresse så kommer utbildningen att ge dig de tekniska kunskaper som behövs.

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?

På mitt företag finns det karriärmöjligheter för alla som brinner för IT och konsultrollen. Som nyexaminerad har du möjlighet att gå Forefronts traineeprogram där du under 2 år får utbildning och erfarenhet av att arbeta som IT-konsult. Vilket specialistområde du vill arbeta inom väljer du själv och du sätter upp en utvecklingsplan för att nå dit du vill.

Maria Holmberg

Maria Holmberg