Kvinnliga förebilder: Amanda Alnehill, Microsoft

Created with Sketch.

Kvinnliga förebilder: Amanda Alnehill
Namn: Amanda Alnehill
Företag: Microsoft Irland
Titel/position: Account Manager Intern
Utbildning: Systemvetenskap, Management-inriktning.


Hur hamnade du där du är idag?

Nätverkande, tro det eller ej! På förra årets Datatjej-konferens fick jag kontakt med personer från Microsoft som trodde på min potential och slussade in mig i ansökningsprocessen för internshipet i Dublin. Liten kliché jag vet, men du måste tro på dig själv att du är värdig rollen och företaget du söker till! Det mindset:et hjälpte mig mycket genom processen.

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?
Oj, jag skulle vilja säga att det enbart är du som sätter dina egna gränser när det gäller karriär på Microsoft. Företaget är väldigt stort och erbjuder otroligt många möjligheter inom olika områden och framförallt i många olika länder. Eftersom att Microsoft är ett IT-företag så finns det väldigt många roller för den IT-utbildade, allt från att jobba med programmering, Microsofts interna stödprocesser eller med account management.

Du har ju tidigare varit medlem i Systerskapet berätta gärna vilken post du hade och vad den innebar!
Jag var Aktivitet och Spons-ansvarig när Systerskapet startades. I och med att föreningen var alldeles nystartad innebar det mycket administrativa uppgifter, men också mer rollspecifika saker så som att arrangera event och hitta sponsring till dessa.

Vad är det roligaste med att engagera sig under skoltiden? Har man nytta av dessa erfarenheter i arbetslivet?
Det roligaste med att engagera sig under skoltiden kände jag var att få träffa nya människor och att få bidra med vad jag kunde för att göra Liu till ett bättre universitet. Att engagera sig utöver studierna tror jag är väldigt nyttigt när du söker jobb. Det ger många viktiga erfarenheter som du senare kan applicera i arbetslivet, inte minst time management. Många företag kollar på om du har engagerat dig utöver studierna när du söker jobb, så se till att vara konkurrenskraftig och engagera dig! 

Hur ska man locka fler unga tjejer att välja IT/datainriktade utbildningar?
Jag tror att det jobbet som ni i Systerskapet gör absolut är ett sätt att få fler tjejer att välja en IT eller datautbildning. Det är viktigt att sprida budskapet om att det finns tjejer inom datavärlden och att det är en förbaskat cool och lovande bransch att jobba inom.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag söker just nu MACH-programmet som Microsoft har, vilket är lite liknande ett traineeprogram. Jag tänker alltså stanna i Dublin i åtminstone 3 år till och sedan får vi se vart Microsoft för mig….

Kom och hälsa på mig och Microsoft i Dublin!

AmandaAlnehill_kvinnligaförebilder