Kvinnliga förebilder: Emelie Oskarsson, IFS

Created with Sketch.

Namn: Emelie Oskarsson

Företag: IFS

Titel/Position: Business Systems Analyst

Utbildning: Civilingenjör i Informationsteknologi  

Hur hamnade du där du är idag? 

Jag tyckte att det var jättesvårt att välja utbildning efter gymnasiet, jag visste att jag ville plugga vidare men inte vilken utbildning jag ville läsa. Dessutom ville jag läsa något tekniskt, men jag hade inte behörigheten. Det löste jag med ett tekniskt basår så att jag sedan kunde söka in till ingenjörsutbildningen. Jag valde faktiskt mellan Systemvetarprogrammet och Civilingenjör inom IT, anledningen till att valet till sist föll på IT-programmet var dels att jag ville läsa lite mer matte och även att jag ville läsa en så bred utbildning som möjligt.

Jag hörde sedan talas om IFS under en masterkurs i affärssystem som jag läste näst sista året på LIU. Jag tyckte det verkade spännande med ett globalt bolag som hade huvudkontoret i Linköping i kombination med att affärsystem som produkt lockade mig. När det var dags för mig att söka exjobb skrev jag en spontanansökan till IFS och på den vägen är det! Efter mitt exjobb fanns det sedan möjlighet att påbörja anställning och den möjligheten tog jag. Nu har jag jobbat på IFS i 2 år som Business Systems Analyst på vår utvecklingsavdelning med vårt tekniska ramverk, vilket innebär att jag  arbetar en hel del med funktionell design av befintlig och ny funktionalitet, test och kvalitetssäkring av det vi utvecklar och en hel del user experience i allt detta.

 

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?

IFS är stort bolag, vi är ungefär 3000 anställda världen över och det finns många olika delar av våra produkter man kan jobba med och olika roller man kan ha. Är man programmeringsintresserad har vi dels det spåret, vill man jobba tekniskt men mer funktionellt så kan min roll (Business Systems Analyst) passa bra och vill man jobba mot projektledning finns det även den möjligheten. Det finns lite olika karriärsspår beroende på vad man är intresserad av. Oavsett var man jobbar på IFS så befinner man sig i en global kontext, då vi har kunder och anställda över hela världen, vilket är jättespännande. Vi jobbar även tight med våra kollegor på Sri Lanka då vi har vårt största kontor där. En aspekt som gör att jag trivs väldigt bra här på IFS är att jag upplever jag att man har stora möjligheter att själv påverka sina arbetsuppgifter, att det finns utvecklingsmöjligheter där man själv har stor inverkan på vilket håll man rör sig åt.

 

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT- och datainriktade utbildningar?

Visa på vilka utmanande, flexibla och spännande jobb som dessa utbildningar leder till! Det finns så otroligt många möjligheter med en datautbildning på CV:t och det är synd att så många går miste om detta för att de kanske tänkt att ”data/IT/teknik inte är min grej” eller för att de helt enkelt inte vet vad utbildningen kan leda till. Förebilder inom branschen tror jag därför är extremt viktigt, att synliggöra kvinnor som jobbar med IT för att visa på att vi finns och också ge konkreta exempel på vad vi gör. Ta därför chansen om ni blir erbjudna att representera utbildningen ni läser/företaget ni jobbar på, det kan vara att stå på en mässa eller kanske hålla en presentation i något sammanhang. Det är ypperliga tillfällen att locka in fler kvinnor till branschen, det är garanterat någon som lyssnar som tänker att ”hennes jobb lät spännande, det där skulle jag också vilja göra”…  

Förutom att locka fler till utbildningarna så tror jag en annan viktig del är att fokusera på att behålla de tjejer som väljer att plugga data/IT inom branschen också. Jag hade förmånen att delta på Datatjej-konferensen 4 gånger under studietiden. Efter varje konferens fick jag inspiration och pepp som jag verkligen kände var nödvändig för att motivera mig att fortsätta på utbildningen. Där fick jag inspireras av kvinnor inom branschen, höra om vilka spännande jobb de hade och deras väg dit. Och framförallt fick jag konkreta exempel på vad de faktiskt jobbar med, vilket gjorde att jag fick en inblick av vad min IT-utbildning kan leda till.  Sedan nätverket jag fick genom Donna , jag lärde känna tjejer som läste något år över mig och deras pepp och stöttning var otroligt viktig.  Att få råd om vilka kurser man ska läsa (hehe och inte läsa…) när det är dags för kursval och sedan även tips inför jobbsökande var verkligen ovärderligt. Jag var aktiv i Donna-styret under ett läsår och jag kan rekommendera att vara med i styrelsen för en damförening om ni får möjlighet, nätverket ni får är en riktig tillgång! Sedan är det väldigt roligt att vara med och anordna aktiviteter och events för de andra tjejerna också.

 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

En uppgift jag har framför mig nu under 2018 är att åka på IFS världskonferens i Atlanta. Där kommer jag hålla presentation för våra kunder om funktionalitet jag har jobbat mycket med och även stå på vår ”Meet the Experts”-mässa. Det ska bli superspännande! Till vår världskonferens bjuder vi in kunder, analytiker, press och potentiella framtida kunder för att ta del av våra nyheter och för nätverkande tillsammans med andra kunder och anställda på IFS.