Namn: Helena Wiberg
Företag: Knowit Test Solutions AB
Titel/position: Test Consultant
Utbildning: Systemvetenskap m. inriktning IT & Management
Hur hamnade du där du är idag?
När jag gick tredje året på programmet åkte jag på Datatjej-konferensen där jag fick chansen att prata med flertalet företag, varav ett var Knowit. Jag fick bra kontakt med tjejen som representerade Knowit och bestämde mig för att kontakta henne efter konferensens slut. Detta ledde mig in på Traineeprogrammet som Knowit erbjuder och test-spåret. Datatjej is the sh*t!
Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?
Knowit är ett konsultbolag med tre affärsområden; Experience, Solutions och Insight. För IT-utbildade skulle jag säga att de två förstnämnda är de mest tilltalande beroende på vad personen i fråga har för intresse. Experience är en kommunikations- och teknikbyrå med fokus på digital närvaro och användarupplevelser, medan Solutions erbjuder allt inom systemutvecklingsprocessen. I var och ett av dessa affärsområden finns flera dotterbolag som specialiserar sig på olika saker. Test ingår i Solutions och andra bolag som också ingår är exempelvis Development (utvecklare inom java och .net), BI, Mobile och Infrastruktur. Man kan med andra ord säga att det finns väldigt många spår inom Knowit och att karriärmöjligheterna är oändliga.
Ett bra sätt att komma in i det man vill arbeta med är att söka till Knowits traineeprogram. Det är ett program som riktar sig till nyexaminerade med fokus på IT. Det är en blandning mellan Experience och Solutions, där bland annat utvecklare, UX:are, testare och IT-managementkonsulter ingår. Programmet består av en teoretisk och en praktisk del vilket gör att man får en bra skjuts in i arbetslivet från universitetet. Dessutom får man lära känna andra härliga traineer!
Du har ju tidigare varit medlem i Systerskapet berätta gärna vilken post du hade och vad den innebar!
I början när vi precis hade startat Systerskapet var jag Aktivitets- och Spons-ansvarig, men i takt med att vi mognade som organisation blev jag Kassör. Denna roll innebar att hålla koll på ekonomin genom att sköta budgetering, fakturering och bokföring. En mycket viktig post för att allt det roliga ska kunna genomföras!
Vad är det roligaste med att engagera sig under skoltiden? Har man nytta av dessa erfarenheter i arbetslivet? Det allra roligaste i mitt tycke var att få träffa och lära känna personer som jag troligtvis inte hade mött om jag inte varit en del av Systerskapet. Men det var också kul att få planera och genomföra nyttiga och roliga event, som till exempel gästföreläsningar och Kick-off, samt Suntrip-förfesten. Att engagera sig under skoltiden skulle jag absolut säga att man har en fördel utav, inte minst vid jobbsökande. Det ger många erfarenheter som är av värde, särskilt eftersom det mesta arbetet sker inom team.
Hur ska man locka fler unga tjejer att välja IT/datainriktade utbildningar?
Jag tror starkt på att det arbete Systerskapet gör är en fördel för programmet när det kommer till att locka fler unga tjejer till utbildningen. Det är viktigt att synas och höras, så fortsätt med event – gärna kopplat till företag (som att besöka företag med motsvarande nätverk, t.ex. Inspirit på Knowit), men också med andra utskott på universitetet. Dessutom tror jag att det är viktigt att hålla Systerskapets kanaler på sociala medier uppdaterade för att verkligen nå ut till tjejer som funderar på att söka till programmet. Det första jag skulle göra om jag tänkt söka in till ett program idag skulle vara att googla, så att fortsätta med sociala medier är mitt hetaste tips!
Hur ser dina framtidsplaner ut?
Efter en avklarad traineeutbildning och praktik står jag nu inför utmaningen att ta över som ensam ansvarig testare ute hos kund. Jag kommer då att vara involverad i ett förvaltningsprojekt som rör tre olika ärenden, samt ett kommande utvecklingsprojekt. Det ska bli hur spännande och roligt som helst!