Kvinnliga förebilder: Emelie Hörnqvist

Created with Sketch.

Emelie Hörnqvist

Partner Engineer på Spotify.

Vem är du? Vill du berätta lite om dig själv?


Emelie Hörnqvist heter jag, 28 år gammal från Stockholm där jag nu bor och jobbar! År 2018-2021 pluggade jag Systemvetenskap på LiU, med inriktning Management & Verksamhetsutveckling. Sedan hösten 2021 jobbar jag på Spotify, där jag idag har rollen som Partner Engineer.

Idag jobbar du på Spotify, hur såg vägen dit ut?


Efter kandidaten i Systemvetenskap planerade jag att gå masterprogrammet i IT & Management på LiU, men via en vän som jobbade på Spotify fick jag höra om en ledig tjänst som lät väldigt intressant och som dessutom passade min profil bra. Jag tänkte till en början att “inte kan väl jag söka ett jobb på Spotify”, men efter lite velande så sökte jag ändå, blev kallad till intervju och genomförde intervjuprocessen. I slutändan gick tyvärr rollen till en annan kandidat, så jag började på Masterprogrammet som planerat. Senare under hösten blev samma tjänst på Spotify återigen tillgänglig – så jag sökte igen! Den gången gick det bättre, så hösten 2021 började jag på Spotify som Project Coordinator och senare Project Manager. De rollerna hade jag i 1.5 år innan jag bytte till min nuvarande roll som Partner Engineer inom Car Experience, ett team som ansvarar för Spotifys bilintegrationer.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig? Finns det några specifika projekt eller initiativ du arbetar med just nu?


På Spotify strävar vi efter att erbjuda den bästa användarupplevelsen på alla möjliga olika plattformar, och som Partner Engineer driver man planering, utveckling och förvaltning av dessa integrationer. I mitt fall handlar det om när Spotify är inbyggt i bilen. Jag samarbetar därför dagligen med olika bilföretag och fordonstillverkare för att designa, utveckla och förvalta Spotifys bilintegrationer, lösa tekniska problem, och huvudsakligen förbättra den övergripande upplevelsen av Spotify i bilen tillsammans med utvecklare, produktchefer och designers i mitt team. På Spotify arbetar vi ofta i tvärfunktionella team bestående av personer inom olika discipliner, med varierade kompetenser och från olika bakgrunder för att möjliggöra för en så autonom och innovativ miljö som möjligt. Det är otroligt spännande att ha så nära samarbeten med många av världens största bilföretag, och som en bonus har jag lärt mig otroligt mycket om bilindustrin – det var inte på min bingobricka när jag började på Spotify!

Vilka råd skulle du ge till studenter som vill följa i dina fotspår och arbeta på Spotify?


Om man vill söka sig till Spotify så läggs lediga tjänster ut på lifeatspotify.com, där vi också publicerar annonser för våra årliga Summer Internships inom olika områden som ni studenter kan söka! På den hemsidan finns även mycket information om Spotifys värderingar som bolag, och hur det är att jobba här.

Ur ett generellt perspektiv, för att skapa en så bra grund som möjligt under studietiden, så vill jag slå ett slag för att engagera sig i en förening eller utskott – om man vill och orkar! Det är ett otroligt värdefullt sätt att träna på situationer som uppstår i arbetslivet – som att samarbeta med människor med olika viljor, navigera i okända situationer, lösa problem på kreativa sätt och framförallt acceptera att man inte alltid kan kontrollera allt. Det sistnämnda var definitivt en utmaning för mig personligen när jag var engagerad i Saksmästeriet (förlåt SM 19/20!), men tack vare den tiden är jag mycket bättre på det nu!

Jag vill även rekommendera att gå på de casekvällar och lunchföreläsningar som anordnas på universitetet för er studenters skull, för att samla in så mycket intryck som möjligt från arbetslivet. De kan hjälpa dig att lista ut vad du vill göra efter examen, och vad du absolut inte vill göra. Det är också otroligt värdefullt med de kontakter man kan få hos de företag som SAKS, SM & ni i Systerskapet samarbetar med, så ta vara på deras engagemang!

Slutligen vill jag uppmuntra till att våga söka sig till de roller som man tycker verkar roliga och intressanta, och inte nödvändigtvis dit alla andra söker sig. Om du hittar ett jobb som känns roligt och intressant så har du de bästa förutsättningarna att lära dig mycket, bli bra på det och avancera. Tveka inte att söka spännande roller, även om det skulle finnas detaljer i rollbeskrivningen som inte stämmer in på just dig. I bästa fall får du ett spännande jobb, i värsta fall får du ett nej och någonstans där emellan har du fått träna på att gå på en intervju vilket är jättenyttigt.

Kan du nämna en viktig lärdom du har tagit med dig från dina studier till ditt arbete?


Massor! När det gäller specifika kurser har jag haft mest nytta av databaskursen och kurserna inom IT-projekt, användarperspektiv och IT-rätt. Den största lärdomen från utbildningen är det analytiska tänkandet och den ständiga problemlösningen, det har jag användning för dagligen. Jag har även tagit med mig hur värdefullt det faktiskt är med bredden av kunskap som man får med sig från SVP. Under utbildningen nämns ju alltid att systemvetare är “spindeln i nätet”, och det har verkligen stämt för mina roller här på Spotify. Min nuvarande roll kombinerar tekniska kunskaper med produktutveckling, projektledning och design, vilket känns som en ren översättning av vad man lär sig på SVP. Det kanske inte gäller för exakt alla roller en systemvetare kan ha, men på arbetsmarknaden så tror jag att det är otroligt värdefullt att vara en utvecklare med sinne för design och affärsutveckling, eller en projektledare med UX-intresse och lite tekniska kunskaper.

Hur ser dina mål och drömmar ut karriärmässigt?


Just nu är jag väldigt nöjd och stolt med vart jag är karriärmässigt. Det är en ynnest att få jobba med en produkt som jag själv älskar och har använt dagligen i över 15 år. Mitt mål just nu är att lära mig så mycket som möjligt i min nuvarande roll, och att tillsammans med mitt team fortsätta utveckla upplevelsen av Spotify i bilen – det är en otroligt häftig resa att få vara med på! Förhoppningsvis kan jag stanna kvar på Spotify i många år framöver, i olika roller och inom olika delar av företaget. Det viktigaste för mig är att ha ett jobb som jag tycker är roligt, där jag trivs bra, mår bra och ständigt lär mig nya saker – så det vill jag definitivt fortsätta med!

Vilka specifika utmaningar tror du att unga kvinnor kan möta när de strävar efter att arbeta inom IT-branschen, och hur tror du att de kan de överkommas?


Jag tror att dessa utmaningar tyvärr är många, och kan identifieras i bland annat omedveten bias och systematiska fördomar där man som kvinna placeras i ett fack som definierar vad man borde göra och inte göra, vad man borde kunna och inte kunna. Och när man väl tar sig in i de rum som man själv är lite tveksam på om man hör hemma i, så kommer ofta Imposter Syndrome som ett brev på posten. Jag är övertygad om att det går att förmildra dessa utmaningar, genom både kortsiktiga initiativ och långsiktiga strukturella förändringar.

Ur ett kortsiktigt perspektiv, för att försöka lindra symptomen av kvinnors position i en mansdominerad bransch, så tror jag att mentorskap är en värdefull resurs. Många stora företag erbjuder officiella mentorskapsprogram för kvinnliga studenter och nyexaminerade, vilket är ett perfekt sätt att få vägledning, insikter och stöd från mer erfarna kvinnor i branschen. Utöver formella program så vill jag slå ett slag för värdet av informellt mentorskap på arbetsplatsen. Att hitta en person som man känner sig trygg med, som förstår ens situation och som man kan diskutera tankar, känslor och karriärmål med är ovärderligt för att utvecklas både på ett professionellt och personligt plan. Mentorskapet i alla dess former leder i sin tur till ökad representation: att få se kvinnor man ser upp till i positioner som man själv är intresserad av och strävar mot tror jag är ovärderligt. Många av de som jag ser upp till mest internt på Spotify är kvinnor, och den representationen ger mig motivation och vägledning på daglig basis.

Ur ett långsiktigt perspektiv så måste företagen etablera strategier, strukturer och processer som på riktigt förändrar de sätt man hanterar mångfald och inkludering. Individer behöver utbildas till att verkligen förstå den positiva påverkan som mångfald, inkludering och tillhörighet har på verksamheten i stort – det finns forskning som visar att ökad mångfald bidrar till mer framgångsrika företag ur flera olika perspektiv. Det är allas kollektiva ansvar att bidra till en hälsosam och trygg arbetsmiljö för alla, oavsett kön. Spotifys HR-chef Katarina Berg har delat många intressanta tankar om detta i diverse poddar och böcker – jag rekommenderar verkligen att kolla in de resurserna om man är intresserad av ämnet!