interview

Namn: Carolin Solskär

Nuvarande företag: Har precis sagt upp mig från mitt jobb som innovationschef på Nordic Tech House, så just nu är jag ”mellan två jobb”.

Titel/Position: F.d. Innovationschef, just nu föreläsare/egenföretagare

Utbildning: Företagsekonomi & systemvetenskap från Stockholms universitet.

 

Du fick din kandidatexamen 2017 och blev utsedd till årets IT-kvinna 2019 vid 28 års ålder. Stort grattis! Hur har din karriärresa sett ut från det att du började studera på universitetet tills att du blev utsedd årets IT-kvinna?

Under min studietid engagerade jag mig i massa projekt både för att få fler kvinnor att bli intresserade av IT men också för att uppmuntra fler studenter att starta egna bolag. När jag var klar med mina studier fick jag jobb på Microsoft där jag jobbade som Program Manager och efter det gick jag till Nordic Tech House och fick rollen som Head of Innovation.

Under hela tiden sedan jag började plugga har jag på olika vis engagerat mig för att få fler kvinnor att plugga tekniska utbildningar och börja jobba i IT-branschen. Det var även jag som tog initiativet till och organiserade #metoo-manifestationerna som skedde i 14 städer i oktober 2017. Detta är de stora anledningarna till att jag blev utsedd till Årets IT-kvinna 2019.

Du var aktiv i diverse olika studentföreningar under din tid på Stockholms universitet. Vilken är din främsta erfarenhet du tagit med dig från din studietid och vad vill du säga till en student som funderar på att engagera sig i studentlivet?

Den främsta erfarenheten är att vara en ledare. Genom att engagera mig mycket i kåren fick jag projektleda massvis av olika projekt. Att leda andra är något som kan vara enormt svårt och jag fick under min studietid testa att leda massvis av olika människor i olika sammanhang vilket gör mig till en bättre ledare idag.

Till den som vill engagera sig så vill jag säga KÖR. Att vara engagerad i kåren är det bästa du kan göra, du träffar massvis av andra drivna studenter och har jättekul! Att knyta kontakter med andra studenter är jätteviktigt för framtiden.

Du har fortfarande inte fyllt 30 men har ändå kommit längre än vad många gör under ett helt yrkesliv. Har du några tips till en systemvetarstudent som vill följa dina fotspår yrkesmässigt?

Våga gå din egen väg och gör saker på ditt vis. Gör saker du är passionerad över och som du tycker är kul. Gör du samma sak som alla andra så kommer du också få samma resultat som dem. Vill du bli framgångsrik snabbt så måste du sticka ut ur mängden.

Jag har aldrig gjort något bara för att det skulle se bra ut på CV:t utan bara gjort saker som låtit spännande, och det är det som tagit mig dit jag är idag. 

Hur kom du fram till att en IT-inriktad utbildning var rätt för dig?

När jag skulle välja utbildning så satt jag och kollade på alla möjliga utbildningar. Jag hade ingen aning om vad jag skulle välja och var nära på att ge upp när min dåvarande kille, som själv hade pluggat data på KTH, sa till mig – ”Det är klart du ska plugga IT, Carolin. IT är ju framtiden, det är där allt händer”. Det lät ju enormt spännande, så jag  bestämde mig för att testa.

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT- och datainriktade utbildningar? Vad vill du säga till en tjej som funderar på att välja en utbildning inom IT?

Man måste visa på hur brett IT är, det är ju inte bara att sitta och koda utan IT innefattar massvis av olika saker såsom UX/UI, cyber security, kravinsamling med mera. Vi behöver också fler kvinnliga förebilder i tech, det tror jag är enormt viktigt.

Till någon som vill plugga IT så skulle jag ge samma råd som min gamla pojkvän gav mig: det är klart du ska plugga IT. IT är framtiden, det är där allt händer. Vill du vara med och skapa framtiden så är IT-branschen för dig.

Hur ser dina planer, mål och drömmar ut karriärmässigt framöver?

Jag har precis sagt upp mig och har faktiskt ingen aning om hur livet kommer se ut framöver. Det känns väldigt spännande att inte veta det. I framtiden vill jag starta ett eget  bolag, det kanske blir nu, eller så blir det om några år. Det viktiga för mig är att det bolag jag startar är något som gör världen bättre.

interview