Nyexaminerad applikationskonsult till Nordiska Entreprenadsystem AB

Nyexaminerad applikationskonsult till marknadsledande produkt!

Mer om tjänsten på http://skill.se/ga-till-jobb/?id=3290

Läs mer om hur det är att jobba hos oss

http://skill.se/next

 

Vi erbjuder även praktik, för dig som inte är klar med din utbildning.

Håll utkik efter oss på skärmarna i C-huset, under april-juni.

Kvinnliga förebilder: Emelie Oskarsson, IFS

Namn: Emelie Oskarsson

Företag: IFS

Titel/Position: Business Systems Analyst

Utbildning: Civilingenjör i Informationsteknologi

 

Hur hamnade du där du är idag? 

Jag tyckte att det var jättesvårt att välja utbildning efter gymnasiet, jag visste att jag ville plugga vidare men inte vilken utbildning jag ville läsa. Dessutom ville jag läsa något tekniskt, men jag hade inte behörigheten. Det löste jag med ett tekniskt basår så att jag sedan kunde söka in till ingenjörsutbildningen. Jag valde faktiskt mellan Systemvetarprogrammet och Civilingenjör inom IT, anledningen till att valet till sist föll på IT-programmet var dels att jag ville läsa lite mer matte och även att jag ville läsa en så bred utbildning som möjligt.

Jag hörde sedan talas om IFS under en masterkurs i affärssystem som jag läste näst sista året på LIU. Jag tyckte det verkade spännande med ett globalt bolag som hade huvudkontoret i Linköping i kombination med att affärsystem som produkt lockade mig. När det var dags för mig att söka exjobb skrev jag en spontanansökan till IFS och på den vägen är det! Efter mitt exjobb fanns det sedan möjlighet att påbörja anställning och den möjligheten tog jag. Nu har jag jobbat på IFS i 2 år som Business Systems Analyst på vår utvecklingsavdelning med vårt tekniska ramverk, vilket innebär att jag  arbetar en hel del med funktionell design av befintlig och ny funktionalitet, test och kvalitetssäkring av det vi utvecklar och en hel del user experience i allt detta.

 

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?

IFS är stort bolag, vi är ungefär 3000 anställda världen över och det finns många olika delar av våra produkter man kan jobba med och olika roller man kan ha. Är man programmeringsintresserad har vi dels det spåret, vill man jobba tekniskt men mer funktionellt så kan min roll (Business Systems Analyst) passa bra och vill man jobba mot projektledning finns det även den möjligheten. Det finns lite olika karriärsspår beroende på vad man är intresserad av. Oavsett var man jobbar på IFS så befinner man sig i en global kontext, då vi har kunder och anställda över hela världen, vilket är jättespännande. Vi jobbar även tight med våra kollegor på Sri Lanka då vi har vårt största kontor där. En aspekt som gör att jag trivs väldigt bra här på IFS är att jag upplever jag att man har stora möjligheter att själv påverka sina arbetsuppgifter, att det finns utvecklingsmöjligheter där man själv har stor inverkan på vilket håll man rör sig åt.

 

Har du några tips för hur man ska kunna locka fler unga tjejer att välja IT- och datainriktade utbildningar?

Visa på vilka utmanande, flexibla och spännande jobb som dessa utbildningar leder till! Det finns så otroligt många möjligheter med en datautbildning på CV:t och det är synd att så många går miste om detta för att de kanske tänkt att ”data/IT/teknik inte är min grej” eller för att de helt enkelt inte vet vad utbildningen kan leda till. Förebilder inom branschen tror jag därför är extremt viktigt, att synliggöra kvinnor som jobbar med IT för att visa på att vi finns och också ge konkreta exempel på vad vi gör. Ta därför chansen om ni blir erbjudna att representera utbildningen ni läser/företaget ni jobbar på, det kan vara att stå på en mässa eller kanske hålla en presentation i något sammanhang. Det är ypperliga tillfällen att locka in fler kvinnor till branschen, det är garanterat någon som lyssnar som tänker att ”hennes jobb lät spännande, det där skulle jag också vilja göra”…  

Förutom att locka fler till utbildningarna så tror jag en annan viktig del är att fokusera på att behålla de tjejer som väljer att plugga data/IT inom branschen också. Jag hade förmånen att delta på Datatjej-konferensen 4 gånger under studietiden. Efter varje konferens fick jag inspiration och pepp som jag verkligen kände var nödvändig för att motivera mig att fortsätta på utbildningen. Där fick jag inspireras av kvinnor inom branschen, höra om vilka spännande jobb de hade och deras väg dit. Och framförallt fick jag konkreta exempel på vad de faktiskt jobbar med, vilket gjorde att jag fick en inblick av vad min IT-utbildning kan leda till.  Sedan nätverket jag fick genom Donna , jag lärde känna tjejer som läste något år över mig och deras pepp och stöttning var otroligt viktig.  Att få råd om vilka kurser man ska läsa (hehe och inte läsa…) när det är dags för kursval och sedan även tips inför jobbsökande var verkligen ovärderligt. Jag var aktiv i Donna-styret under ett läsår och jag kan rekommendera att vara med i styrelsen för en damförening om ni får möjlighet, nätverket ni får är en riktig tillgång! Sedan är det väldigt roligt att vara med och anordna aktiviteter och events för de andra tjejerna också.

 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

En uppgift jag har framför mig nu under 2018 är att åka på IFS världskonferens i Atlanta. Där kommer jag hålla presentation för våra kunder om funktionalitet jag har jobbat mycket med och även stå på vår ”Meet the Experts”-mässa. Det ska bli superspännande! Till vår världskonferens bjuder vi in kunder, analytiker, press och potentiella framtida kunder för att ta del av våra nyheter och för nätverkande tillsammans med andra kunder och anställda på IFS.

Kvinnlig förebild: Helena Wiberg

helena wiberg

Namn: Helena Wiberg

Företag: Knowit Test Solutions AB

Titel/position: Test Consultant

Utbildning: Systemvetenskap m. inriktning IT & Management

 

Hur hamnade du där du är idag? När jag gick tredje året på programmet åkte jag på Datatjej-konferensen där jag fick chansen att prata med flertalet företag, varav ett var Knowit. Jag fick bra kontakt med tjejen som representerade Knowit och bestämde mig för att kontakta henne efter konferensens slut. Detta ledde mig in på Traineeprogrammet som Knowit erbjuder och test-spåret. Datatjej is the sh*t!

 

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag? Knowit är ett konsultbolag med tre affärsområden; Experience, Solutions och Insight. För IT-utbildade skulle jag säga att de två förstnämnda är de mest tilltalande beroende på vad personen i fråga har för intresse. Experience är en kommunikations- och teknikbyrå med fokus på digital närvaro och användarupplevelser, medan Solutions erbjuder allt inom systemutvecklingsprocessen. I var och ett av dessa affärsområden finns flera dotterbolag som specialiserar sig på olika saker. Test ingår i Solutions och andra bolag som också ingår är exempelvis Development (utvecklare inom java och .net), BI, Mobile och Infrastruktur. Man kan med andra ord säga att det finns väldigt många spår inom Knowit och att karriärmöjligheterna är oändliga.
Ett bra sätt att komma in i det man vill arbeta med är att söka till Knowits traineeprogram. Det är ett program som riktar sig till nyexaminerade med fokus på IT. Det är en blandning mellan Experience och Solutions, där bland annat utvecklare, UX:are, testare och IT-managementkonsulter ingår. Programmet består av en teoretisk och en praktisk del vilket gör att man får en bra skjuts in i arbetslivet från universitetet. Dessutom får man lära känna andra härliga traineer!

 

Du har ju tidigare varit medlem i Systerskapet berätta gärna vilken post du hade och vad den innebar! I början när vi precis hade startat Systerskapet var jag Aktivitets- och Spons-ansvarig, men i takt med att vi mognade som organisation blev jag Kassör. Denna roll innebar att hålla koll på ekonomin genom att sköta budgetering, fakturering och bokföring. En mycket viktig post för att allt det roliga ska kunna genomföras!

 

Vad är det roligaste med att engagera sig under skoltiden? Har man nytta av dessa erfarenheter i arbetslivet? Det allra roligaste i mitt tycke var att få träffa och lära känna personer som jag troligtvis inte hade mött om jag inte varit en del av Systerskapet. Men det var också kul att få planera och genomföra nyttiga och roliga event, som till exempel gästföreläsningar och Kick-off, samt Suntrip-förfesten. Att engagera sig under skoltiden skulle jag absolut säga att man har en fördel utav, inte minst vid jobbsökande. Det ger många erfarenheter som är av värde, särskilt eftersom det mesta arbetet sker inom team.

 

Hur ska man locka fler unga tjejer att välja IT/datainriktade utbildningar? Jag tror starkt på att det arbete Systerskapet gör är en fördel för programmet när det kommer till att locka fler unga tjejer till utbildningen. Det är viktigt att synas och höras, så fortsätt med event – gärna kopplat till företag (som att besöka företag med motsvarande nätverk, t.ex. Inspirit på Knowit), men också med andra utskott på universitetet. Dessutom tror jag att det är viktigt att hålla Systerskapets kanaler på sociala medier uppdaterade för att verkligen nå ut till tjejer som funderar på att söka till programmet. Det första jag skulle göra om jag tänkt söka in till ett program idag skulle vara att googla, så att fortsätta med sociala medier är mitt hetaste tips!

 

Hur ser dina framtidsplaner ut? Efter en avklarad traineeutbildning och praktik står jag nu inför utmaningen att ta över som ensam ansvarig testare ute hos kund. Jag kommer då att vara involverad i ett förvaltningsprojekt som rör tre olika ärenden, samt ett kommande utvecklingsprojekt. Det ska bli hur spännande och roligt som helst!!

Amanda Alnehill, Microsoft

AmandaAlnehill_kvinnligaförebilder
Kvinnliga förebilder: Amanda Alnehill
Namn: Amanda Alnehill
Företag: Microsoft Irland
Titel/position: Account Manager Intern
Utbildning: Systemvetenskap, Management-inriktning.


Hur hamnade du där du är idag?

Nätverkande, tro det eller ej! På förra årets Datatjej-konferens fick jag kontakt med personer från Microsoft som trodde på min potential och slussade in mig i ansökningsprocessen för internshipet i Dublin. Liten kliché jag vet, men du måste tro på dig själv att du är värdig rollen och företaget du söker till! Det mindset:et hjälpte mig mycket genom processen.

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?
Oj, jag skulle vilja säga att det enbart är du som sätter dina egna gränser när det gäller karriär på Microsoft. Företaget är väldigt stort och erbjuder otroligt många möjligheter inom olika områden och framförallt i många olika länder. Eftersom att Microsoft är ett IT-företag så finns det väldigt många roller för den IT-utbildade, allt från att jobba med programmering, Microsofts interna stödprocesser eller med account management.

Du har ju tidigare varit medlem i Systerskapet berätta gärna vilken post du hade och vad den innebar!
Jag var Aktivitet och Spons-ansvarig när Systerskapet startades. I och med att föreningen var alldeles nystartad innebar det mycket administrativa uppgifter, men också mer rollspecifika saker så som att arrangera event och hitta sponsring till dessa.

Vad är det roligaste med att engagera sig under skoltiden? Har man nytta av dessa erfarenheter i arbetslivet?
Det roligaste med att engagera sig under skoltiden kände jag var att få träffa nya människor och att få bidra med vad jag kunde för att göra Liu till ett bättre universitet. Att engagera sig utöver studierna tror jag är väldigt nyttigt när du söker jobb. Det ger många viktiga erfarenheter som du senare kan applicera i arbetslivet, inte minst time management. Många företag kollar på om du har engagerat dig utöver studierna när du söker jobb, så se till att vara konkurrenskraftig och engagera dig! 

Hur ska man locka fler unga tjejer att välja IT/datainriktade utbildningar?
Jag tror att det jobbet som ni i Systerskapet gör absolut är ett sätt att få fler tjejer att välja en IT eller datautbildning. Det är viktigt att sprida budskapet om att det finns tjejer inom datavärlden och att det är en förbaskat cool och lovande bransch att jobba inom.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag söker just nu MACH-programmet som Microsoft har, vilket är lite liknande ett traineeprogram. Jag tänker alltså stanna i Dublin i åtminstone 3 år till och sedan får vi se vart Microsoft för mig….

Kom och hälsa på mig och Microsoft i Dublin!
Amanda Alnehill

Kvinnliga förebilder; Gabriella von Martens

gabriella

Namn: Gabriella von Martens
Företag: Advanze Consulting Group AB
Titel/position: Affärsområdesansvarig Quality Management (konsultchef)
Utbildning: Ekonomisk gymnasium, 1-årig datautbildning, påbyggnad 6 månader heltid Objektorienterad Programmering, Certifierad IT-arkitekt 6 mån deltidsutbildning av Dataföreningen. Och ett 30-tal olika IT-kurser.

Vilka karriärvägar har du gjort för att nå dit där du är idag?
Jag visste inte efter gymnasiet vad jag ville göra. Men efter att ha jobbat ett par år inom bankvärlden gick jag en grundläggande ADB-kurs där jag fick en aha-upplevelse att det där med nollor och ettor ville jag jobba med! Sökte då till en ettårig datautbildning som fanns på 80-talet. För mig har mitt brinnande intresse för IT och att hjälpa företag att jobba mer effektivt både i arbetssätt och med rätt systemstöd varit bärande under alla mina 27 år inom IT-branschen. Att jag började inom IT-branschen var en ren tillfällighet, men jag har inte tröttnat än idag.

Jag är väldigt drivande, nyfiken, problemlösande och orädd vilket har gjort att jag har fått tagit plats i en mansdominerad bransch. Aldrig varit rädd att hugga i och jobba mycket. Kalla det för prestationsprinsessa.

Är man driven, ambitiös och presterar ett bra jobb så finns det alltid plats. Man behöver jobba på mycket i början för att ”bevisa” sig.

Hur skall man locka flera unga tjejer att välja IT/data utbildningar?
Genom att synas mer. Mer marknadsföring att det finns plats för tjejer och efterfrågan är enorm. IT är inte bara teknik finns massor med olika roller och saker man kan jobba med inom IT. Ett annat alternativ är att väva in IT tidigare i grundskolan. Man behöver faktiskt inte vara ett matte- eller teknikproffs för att lyckas inom IT-branschen.

De tjejer och kvinnor som arbetar inom IT-branschen bör prata mer om vad de gör för sitt kontaktnät, familj, vänner, på fester och vara synliga genom att bland annat hålla i föreläsningar.

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?
På det företag jag arbetar på idag så är vi ett litet företag med 20 personer. I dagsläget anställer vi personer som har >= sju års arbetslivserfarenhet inom IT-branschen, och som är specialiserad inom våra erbjudandeområden. Vi arbetar som ett seniort konsultföretag då kunden som köper oss sitter fast och behöver specialisthjälp.

Men jag vill tipsa om att det på större företag ofta finns traineeprogram som tar emot nyexaminerade. Som Accando, Cupole Consulting Group, Know IT, HM, Tieto mfl.

Tack Gabriella!

Kvinnliga förebilder

Systerskapet är stolta att presentera ännu en kvinnlig förebild! Se intervjun med Tina Durmén Blunt här nedan där hon berättar om bland annat sina egna erfarenheter med att få grepp om det här med programmering och om hennes resa från medieteknikprogrammet till utvecklare på Effekt by Gaia.

kvinnligaforebilder_TinaDurmenBlunt

Tina Durmén Blunt

Namn: Tina Durmén Blunt
Företag: Effekt by Gaia
Titel / position: Ux-expert och programmerare
Utbildning: Civilingenjör i Medieteknik

Vilka karriärvägar har du gjort för att nå dit
där du är idag?

Jag valde medieteknikprogrammet på universitetet i tron att det mest handlade om grafisk design och film. Jag hade fel. Den absolut största delen var programmering i olika områden och tillämpningar. Även om utbildningen var mer teknisk än jag hade tänkt mig så har jag varit noga med att hålla kvar i den grafiskt kreativa delen av IT. Jag gjorde exjobb på bloggindexeringsföretaget Twingly i Linköping där jag webbprogrammerade för första gången. Efter det jobbade jag som front-end utvecklare (programmerare av det grafiska) på reklambyrån LEON i Norrköping. När LEON gick i konkurs började jag på IT-byrån Gaia, där jag webbprogrammerar med interaktion, användarupplevelsen och designen i största fokus. Nyligen startade Gaia en digital byrå som heter Effekt, där jag har gått in som utvecklare och ux/användbarhetsexpert.

Hur skall man locka flera unga tjejer att välja IT/data utbildningar?
Jag tror ett stort problem är att stereotypen för en IT/data-student inte inkluderar tjejer. Det gör att man som tjej räknas bort ofta redan innan man ens gett sig in och testat på. Man räknas bort av andra men framför allt av sig själv, tror/vet jag. Jag tror man måste göra allt för att krossa den stereotypen och inkludera alla. För alla behövs.

Tyvärr finns idag ett stort överskott av tekniska herrar i IT-branschen, och oftast används inte ens program och system av dessa tekniska herrar. Om ett IT-företag ska kunna överleva i dagens konkurrens tror jag att det är omöjligt om man inte breddar grunden man står på i system- och programutvecklingen. Det behövs fler synvinklar, bakgrunder, ledningssätt, kompetenser och djupare förståelse i många fler områden än vad som berörs idag.
Man skulle kunna slå IT-företagen på fingrarna och ge dem skulden för att inte fler tjejer anställs. Men problemet är att det inte finns några att anställa, eller väldigt få i alla fall. Så en början kanske är att visa upp behovet och tydliggöra att tjejer verkligen behövs och passar in. Plus att visa upp och stoltsera med de som finns där idag och tvinga in dom i stereotypen! Visas behovet och ändras stereotypen kommer fler tjejer känna att de hör hemma på IT och datautbildningar.

Ett annat stort problem är att programmering är svårt. Skitsvårt till och med. Det finns inget annat som framkallat sådan hopplöshet hos mig. Jag har använt stereotypen till hjälp för att ha något att skylla på när jag inte fattat och gett upp. Vad jag insåg efter ett tag var att killarna hade precis lika mycket problem som jag. Skillnaden var att de inte gav upp. Klart de blev bättre.
Ett enkelt tips är att byta labbpartner ofta och att BÅDA ska sitta vid tangentbordet!!! Ni som känner er lite bekväma i programmeringen, tvinga dit din labbkompis! Ja, det kommer att gå segt till en början men det är omöjligt att fatta programmering om man inte skriver själv och ett perfekt tillfälle är när man är två som hjälps åt.
Att förstå programmering är makt när man befinner sig i IT-branchen. Att förstå programmering PLUS ha en fot i andra områden (typ design, projektledning, användbarhet, service, social kompetens, engagemang osv osv) är supermakt!!

Vilka karriärmöjligheter finns det på ditt företag om man vill arbeta inom IT-projektledning, management eller IT-utveckling?
Eftersom Gaia och Effekt by Gaia jobbar med både stora och små IT-projekt så behövs ju alla roller, men främst kanske projektledning och utveckling. Vi har utvecklingssamtal med varsin person i ledningen, avsatt tid till utbildning samt mindre interna projekt där man kan få testa på olika typer av roller om man vill. Möjligheterna är många och det handlar mycket om att vara tydlig med vilka mål man har och vara beredd att ta chanserna sen när de kommer.

Tack Tina!

Kvinnliga förebilder

Dags för ännu en presentation av en kvinnlig förebild.  Idag så presenteras en gammal systemvetare från Linköpings Universitet, Maria Holmberg.

Namn: Maria Holmberg

Företag: Forefront Consulting Group (www.forefrontconsulting.se)

Titel / position: Trainee med fokus på systemutveckling.

Utbildning: Kandidatexamen i Systemvetenskap, inriktning IT- Management, Linköpings universitet. Examensår 2013.

Vilka karriärvägar har du gjort för att nå dit där du är idag?

Vid valet av utbildning funderade jag länge på vad jag ville plugga. Jag gillade programmering, men tänkte att jag inte ville arbeta enbart med det resten av livet, jag visste inte ens om jag hade talang för det. Sen hittade jag systemvetenskap, som innehöll en blandning mellan olika områden och inriktningar inom IT.  Efter utbildningen valde jag att gå ett traineeprogram på två år, där har jag fått vidareutbildning och provat på olika konsultuppdrag inom utveckling och management. Att börja sin karriär genom att vara konsult är toppen då man oftast är ute på mindre uppdrag och får möjlighet att prova på olika roller och projekt.

Nu när jag har gått ungefär halva programmet har jag insett att det är webbutvecklingsprojekt jag vill hålla på med och ska satsa på det de kommande åren.

Hur skall man locka flera unga tjejer att välja IT/data utbildningar?

Jag tror en vanlig missuppfattning är att IT-utbildningar innebär att man behöver förkunskaper inom programmering och teknik, vilket de flesta efter en vanlig gymnasieutbildning inte har, oavsett om du är tjej eller kille. Men så länge du har intresse så kommer utbildningen att ge dig de tekniska kunskaper som behövs.

Vilka karriärmöjligheter finns det för IT-utbildade på just ditt företag?

På mitt företag finns det karriärmöjligheter för alla som brinner för IT och konsultrollen. Som nyexaminerad har du möjlighet att gå Forefronts traineeprogram där du under 2 år får utbildning och erfarenhet av att arbeta som IT-konsult. Vilket specialistområde du vill arbeta inom väljer du själv och du sätter upp en utvecklingsplan för att nå dit du vill.

Maria Holmberg

Maria Holmberg

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑